Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskonst på turkiskt vis

/
  • Lotta Ljung går första året på Vasaskolans cirkusprogram. Hon fick pröva på att dansa i lyftanordningen som används i ”Control”.
  • Scenkoordinatör Mihran Tomasyan och specialeffeketsansvarige Cihan Kuşcu vittnar om att kontemporär dans har fått en mer betydelsefull ställning i Turkiet under de senaste tio åren.

Flygande dans som utmanar både ögat och sinnet.
Det går att se i föreställningen ”Control”, spelad av Istanbulbaserade Çiplak Ayaklar Kumpanyasi i kväll på Gävle Teater.

Annons

Efter helgens turkiska besök i Bollnäs blir Gävleborg därmed ensamt svenskt län om att ta emot det unika gästspelet.

Under den 40 minuter långa föreställningen är dansaren fäst i linor och kan därmed flyga i luften. Effektspecialisten Cihan Kuşcu sköter styranordningen som är kopplad till en sandsäck. Hans företag gör vanligtvis specialeffekter till bland annat reklamfilmer.

I regel tar det tre månader att göra koreografi till en dansföreställning med liknande längd, i denna åtta.

– Det gäller att vara noggrann för dansarens säkerhet, säger Cihan Kuşcu.

På en duk bakom dansaren projiceras en film och poesi uppläses ackompanjerat av en violinist med effektpedaler.

Elever från cirkus- och dansprogrammen på Vasaskolan fick i går prova på att dansa svävande i luften och delta i workshops med de turkiska arrangörerna.

Projektet kom till efter att Sofia Nohrstedt, danskonsulent på Musik Gävleborg, såg Çiplak Ayaklar (som betyder ”bara fötter”) i Istanbul och blev så tagen att hon bestämde sig för att bjuda hit kompaniet.

Hon tycker att föreställningen är lättillgänglig och inte alls distanserad, vilket mycket annan kontemporär dans är i hennes tycke.

– ”Control” gick rakt in i hjärtat och är mycket större än en show. Den mjuka och sinnliga koreografin finns i hela rummet, säger Sofia Nohrstedt.

I Turkiet är endast två större danskompanier stöttade av staten. Resten får klara sig på egen hand. På gott och ont då det även är viktigt för många kompanier att behålla sin integritet. Çiplak Ayaklar anses vara det första fristående danskompaniet någonsin i Turkiet med sin tioåriga historia.

– Publiken har definitivt inte sett någonting liknande innan. Det här går bortom vanlig cirkuskonst där man hänger i trapetser eller silke, säger scenkoordinatören Mihran Tomasyan som även är dansare och koreograf.

Mer läsning

Annons