Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorkrångel bakom tågstopp

En trasig dator i Örbyhus stoppade all tågtrafik mellan Tierp och Uppsala på fredagskvällen.

Annons

– Värsta tänkbara dag för ett sådant här fel, sa Håkan Jarl på Tågkompaniet.
Datorn i ett ställverk i Örbyhus gick sönder vid 17-tiden på eftermiddagen, vilket ledde flera timmars förseningar för SJ-tågen och att flera Upptåg ställdes in.
Efter ett par timmar leddes fjärrtrafiken om över Avesta/Krylbo. Tågen var två till tre timmar försenade under kvällen.

– Från början visste vi inte att felet var så allvarligt, men vid 19-tiden skickade vi ut meddelanden till alla kunder, sa Magnus Andersson på SJ:s presstjänst.

– Alla resenärer ska komma fram, även om de blir allra minst en timma försenade. För dem som missat sina anslutningar i Stockholm ordnar vi hotell, sa han.

Upptågen kördes mellan Gävle och Tierp med undantag för ett tåg som ställdes in. Mellan Uppsala och Tierp varUpptågen däremot inställda och skulle ersättas med buss.

– Det är stopp i trafiken och kaos, kort sagt. Och det är oerhört att få tag i bussar den här helgen för allting är redan uppbokat. Vi har haft 8-10 ersättningsbussar i trafik men de har inte räckt till. En del resenärer har tagit SJ-tåg från Uppsala till Gävle över Avesta för att sedan kunna ta Upptåget från Gävle mot Tierp, sa Håkan Jarl på Tågkompaniet vid 22-tiden på kvällen. 

Signalfelet  löstes sedan under natten mot lördag.
– Det är kvarstående mindre förseningar efter tidigare fel, säger Monica Näslund vid Trafikverkets pressjour på lördagsmorgonen.

Mer läsning

Annons