Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Datorn är ett arbetsredskap - inte en tv"

/
  • Att betala en tv-avgift på drygt 2 000 kronor per år känns orimlig, menar studenten Emmely Wikholm. – För fem år sedan valde jag aktivt bort tv:n eftersom jag aldrig tittar. På internet kollar jag bara på Youtube, aldrig på SVT.

När SVT började streama sina kanaler blev datorn en tv-mottagare i lagens mening. Men studenten Emmely Wikholm är skeptisk.

– Datorn är ett arbetsredskap, inte en tv.

Annons

Hon sitter på kafé Java och fikar med blicken riktad mot sin uppfällda laptop. Att Radiotjänst kräver tv-avgift för datorer, läsplattor och smarta mobiltelefoner är en nyhet som engagerar henne.

– För fem år sedan valde jag aktivt bort tv:n eftersom jag aldrig tittar. På internet kollar jag bara på Youtube, aldrig på SVT, säger hon.

Svenska nyheter får hon via kvällstidningarnas och lokaltidningarnas sajter. Twitter och den amerikanska nättidningen The Huffington Post är andra nyhetskanaler.

– Jag vill att nyheterna ska ha så få mellanhänder som möjligt, helst går jag direkt till källan, säger hon.

Som student lever hon på studiemedel och hushåller med varenda krona. Att betala en avgift på drygt 2 000 kronor per år för någonting som hon inte använder känns orimlig.

– När man gör såhär blir avgiften i princip en skatt och det vore kanske bättre att ta in pengarna den vägen. I dag är det få människor i samhället som varken har tv, dator, padda eller mobil, säger hon.

SVT:s vd Eva Hamilton har tidigare försäkrat att Radiotjänst inte ska kräva fler personer på tv-avgift på grund av beslutet att streama kanalerna över internet. Nu vill hon inte kommentera frågan utan hänvisar till Radiotjänst, enligt SVT:s presstjänst.

Mer läsning

Annons