Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De anmäler polisen för tjänstefel

/
  • Tamaz Gaurgashvili är en av männen som i förra veckan greps som misstänkt för den väpnade fritag­ningen på Migrationsverkets förvar förra året. Han och sonen, Zelimkahn, är extremt kritiska mot hur gripandena sköttes och har nu anmält polisen.

Gripandena gick lugnt till, enligt polisen.

– De var maskerade och stormade in med automatvapen under vår morgonbön, säger Zelimkahn, vars pappa greps i Sandviken.

Annons

Det var i onsdags förra veckan som polisen genomförde så kallade gryningsräder i tre olika län.

Västra Götaland, Jämtland och Gävleborg.

De resulterade i att fem män greps som misstänkta för den väpnade fritagningen av en 42-åring från Migrationsverkets förvar i Gävle, i november förra året.

En av dem var Tamaz Gaurgashvili, 47, som bor i Sandviken.

– Polisen tog sig in klockan sju på morgonen. De var maskerade, hade automatvapen med ljusstrålar och tvingade oss att avbryta vår morgonbön. Barnen som var i lägenheten blev väldigt rädda. En treåring har börjat stamma efter det här och mår psykiskt dåligt när hon hör ordet polis, säger Zelimkahn Gaurgashvili, son till Tamaz.

Han berättar om gripandet, då pappan har knapphändiga kunskaper i svenska.

– Poliserna sa ingenting. De tog bara våra datorer och telefoner.

Enligt Zelimkahn vet hans pappa inte ens vem den fritagne mannen är.

– Vi bor i Sandviken och min pappa har inte varit i närheten av Migrationsverkets förvar på flera år. De grep min pappa bara för att han kommer från Tjetjenien, som den fritagne 42-åringen, säger Zelimkahn.

En annan av dem som greps är Viktor Gaziev, 30, som känner till 42-åringen men nekar till att ha haft något att göra med fritagningen.

Zelimkahn för även hans talan.

– Viktors son var sjuk och han hade tillbringat natten med honom på Gävle sjukhus. Han försökte visa att han hade sitt barn som var kvar ensam inne på sjukhuset, men civilklädda, beväpnade poliser grep honom ändå utanför.

Under tiden genomfördes en husrannsakan i 30-åringens lägenhet, som de riktar skarp kritik emot.

– Polisen sprang skrikande in. Hans döttrar på nio och tio år blev vettskrämda och vågar inte sova hemma sedan det hände. De beslagtog 10 000 kronor i kontanter som tillhör hans fru, och de tog hans kontokort. De tog även 4 000 kronor från gäster som befann sig i lägenheten. Polisen har inte lämnat tillbaka pengarna eller kortet.

Dagen efter hävdes anhållandena och männen släpptes fria, tillsammans med övriga misstänkta.

Under måndagen polisanmälde de polisen.

– Vi har anmält dem för tjänstefel, övervåld och för att de förtryckt våra religiösa rättigheter. Vi är svenska medborgare och kom till Sverige för demokratin – gäller den inte oss? säger Zelimkahn.

Anders Samuelsson är chef för grova brottsroteln och ansvarig för gripandena i Gävle och Sandviken, som skedde i samarbete med nationella insatsstyrkan.

– Jag beklagar om de känner så här. Vår uppfattning är att gripandena gick lugnt och städat till. Men har de gjort en anmälan så kommer Rikspolisstyrelsen att göra en internutredning, säger Anders Samuelsson.

Mer läsning

Annons