Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är djurens advokater

/
  • Länsveterinär Arminé Avetian berättade att Sverige är så gott som helt förskonat från djursmittor, bland annat på grund av gynnsamt geografiskt läge, strikt gränsskydd och glesa djurpopulationer.
  • Djurskyddshandläggaren Lars Strömberg berättade om ett fall där grisar vanvårdades svårt.
  • Lars Bondeson, chef vid länsstyrelsens djurskyddsenhet, säger att det på de flesta svenska gårdar inte riktigt ser ut som i reklamfilmernas idyll med välmående djur.
  • Djurskyddshandläggaren Lena Scharin berättade i går om sin vardag på jobbet.– Ni ska vara glada att det inte finns luktsensorer på bilderna från våra ärenden. Vissa djur hålls i förhållanden där man inte tror att det är möjligt att de kan överleva. Och här bor människor också, säger hon.

Allt fler vanvårdade djur omhändertas.

Sedan länsstyrelsen tog över kommunernas ansvar för djurskyddskontrollen har omhändertagandena fördubblats i Gävleborg.

– En del av förklaringen är att vi nu kan fokusera på de djurhållare som vi befarar har sämre djurhållning, säger Lars Bondeson, enhetschef.

Annons

Reklamfilmernas bilder av idylliska lantgårdar med välmående djur är inte så vanliga i verkligheten.

– Den bilden skiljer sig ganska mycket från de allra flesta gårdar som producerar i Sverige. Det finns olika nivåer för hur människor tycker att djur ska skötas. Man måste komma ihåg att vi bara går efter de absoluta miniminivåerna. Det får inte vara sämre än det vi godkänner, säger Lars Bondeson.

Fram till den 13 november i år har 23 omhändertaganden gjorts i Gävleborg. Under hela förra året var siffran 27. 2009 var den 13. Gävleborg speglar ganska väl hur det ser ut i hela landet.

2009 övertog länsstyrelserna djurskyddskontrollen från kommunerna. I dag jobbar landets djurskyddsenheter efter gemensamma system för arbetssätt och dokumentation. Arbetet är mer styrt och prioriteringen tydligare.

– Rättssäkerheten har blivit större i och med en bättre kontroll av verksamheten. Dessutom får vi en större samsyn i våra bedömningar. 2008 gjordes betydligt fler inspektioner. Nu gör vi färre besök men jobbar mer effektivt och kan ta itu med fall som tidigare inte upptäckts, säger Lars Bondeson.

Så sent som i oktober omhändertogs 20 hästar i dåligt skick i Åshammar och en dryg vecka dessförinnan, i ett hem utanför Sandviken, omhändertogs 31 svårt plågade pudlar där över hälften fick avlivas.

Länsstyrelsen gör både planerade kontroller och kontroller efter anmälningar. Anmälningskontrollerna är fler och utgör 61 procent.

– Det kan vara allt från en tant som har en katt till gårdar med 400 djur, säger djurskyddshandläggaren Lena Scharin, som tillsammans med länsveterinär och andra djurskyddshandläggare berättade om sin vardag.

Verktyg som alltid finns med vid inspektionerna är ammoniakmätare, avståndsmätare och ljusmätare.

– Ni ska vara glada att det inte finns luktsensorer på bilderna från våra ärenden. Vissa djur hålls i förhållanden där man inte tror att det är möjligt att de kan överleva, säger hon.

Djurskyddshandläggaren Lars Strömberg berättar om ett fall där grisar vanvårdades svårt. Anmälan kom från besiktningsveterinären på ett slakteri. Vid kontroll visade det sig att grisarna var halta, åt på varandra och led av bakteriespridning och långvariga ledinflammationer.

– Man blir nästan lite förlamad av att se sånt. Det är svårt. Vår djurskyddslag är tyvärr inte särskilt tuff egentligen, men vi tar anmälningarna på största allvar och gör det vi kan, säger Lars Strömberg.

Mer läsning

Annons