Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De brinner för ett bättre Gävle

/
  • Stadshusets spegelsal fylldes i går av skolelever som brinner för att göra Gävle till en bättre kommun för unga att leva i.
  • Simon Schöldberg, ordförande i Gävles ungdomsråd, och David Berggren, vice ordförande, ledde gårdagens första ungdomsfullmäktige i Gävle.– Vi ska få fram tre konkreta förslag på hur Gävle blir en bättre stad för ungdomar, säger David Berggren.
  • Frida Sandén tar ton på Helges ungdomsgård.
  • Dennis Kleen, 13 år, representerade Prolympia på gårdagens ungdomsfullmäktige.–  Jag skulle vilja se fler ungdomsgårdar ute i stadsdelarna.

Skolmat, gratis bussresor och rökbås vid skolor.

På premiären av Gävles ungdomsfullmäktige var det så klart frågor som rör ungas vardag som blev föremål för debatt.

Annons

Det är Gävles ungdomsråd som tagit initiativet till att anordna kommunens första ungdomsfullmäktige. Elever från 14 högstadie- och gymnasieskolor fanns på plats för att diskutera hur Gävle kan bli en bättre kommun för unga att bo i.

– Vi kommer att ta fram tre konkreta förslag som vi senare ska presentera på ett kommunfullmäktigemöte, säger David Berggren som höll i ordförandeklubban.

13-åriga Dennis Kleen och 15- årige Linus Mattisson representerade friskolan Prolympia.

– Vi vet inte så mycket vad det här är, men det blir säkert jättekul. Jag skulle vilja se fler ungdomsgårdar ute i stadsdelarna, säger Dennis Kleen strax innan mötet.

Hedvig Lannsjö och Liselotte Boustedt från Solängsskolan tänkte lyfta fram behovet av fräschare skollokaler och bättre skolmat.

– Vår gympasal behöver renoveras, egentligen hela skolan, säger Hedvig Lannsjö.

– Det känns inte som om politikerna satsar på skolan, säger Liselotte Boustedt.

Andra frågor som diskuterades på mötet var drogförebyggande arbete, fritidsaktiviteter och rökbås vid gymnasieskolor. Men när dagen var slut hade deltagarna röstat fram de tre viktigaste frågorna för ungdomsrådet att driva vidare:

1. Bygg fler billigare hyresrätter och studentlägenheter.

2. Bättre kollektivtrafik. Satsa pengar för att få gratis bussresor för unga och låt samma buss- kort gälla på UL och X-trafik.

3. Fixa ett ställe för unga att hänga på efter klockan 22.00 på helgerna.

Simon Schöldberg, ordförande i Gävles ungdomsråd och elev vid Thorén business school, var nöjd efter mötet.

– Jag tyckte det flöt på riktigt bra. Vi fick långa debatter kring vissa frågor. Det var kul att deltagarna vågade gå upp i talarstolen och prata, säger han.

Det känns inte som om politikerna satsar på skolan.

Liselotte Boustedt

Mer läsning

Annons