Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De brinner för sin smedja

/
  • Den runt 150 år gamla smedjan höll på att förfalla när Krister Wennberg och de andra i hantverksgruppen Hughnagildi tog sig an den.
  • Kerstin Stadig och Fredrik Jenning är några av dem som lagt ner många arbetstimmar på att få smedjan i brukbart skick igen.
  • Fredrik Jenning lägger sista handen vid skorstenen. Senare på eftermiddagen är det dags att provelda för första gången.
  • Fönsterbeslagen har föreningen smitt själva, liksom de bytt ut de timmerstockar som var förstörda.
  • Britt Nilvander och Lennart Andersson är glada åt att smedjan fått ett nytt liv.
  • Smedjans golv är i sten.
  • Hantverksföreningen har sedan tidigare flera portabla smedjor, som de kan ta med på marknader.
  • Malin Holmvall slipar inne i smedjan.
  • Det här är sista arbetshelgen för Krister Wennberg och de andra. Om två veckor är det smedjeinvigning.

Sedan 2007 har ett gäng hantverkskunniga entusiaster timrat, murat och snickrat på smedjan i Allmänninge.

Nu börjar den bli klar att hysa såväl dem själva som gäster.

Annons

Det doftar trä i Lennart Anderssons smedja, byggd någon gång i mitten på 1800-talet. Då hörde gården till Tolvfors bruk och hans farfarsfar bodde här. Smedjan var tillfällig arbetsplats för den smed som vandrade runt mellan byarna. Nu är den fritidsintresse för hantverksgruppen Hughnagildi. Uppe på loftet håller Britt Nilvander och Renita Åström på att få golvbräderna på plats.

- Jag flyttade hit 2002 och upptäckte smedjan som höll på att förfalla, berättar Britt Nilvander när hon klättrat ner på stegen.

Hon brinner för gamla hantverk och efter att ha pratat med Lennart Andersson och Hughnagildi tog de sig an uppgiften. Tre helger om året har runt tolv medlemmar samlats för att jobba. Innertaket är nytt, timmer har bytts ut, nya fönsterbeslag har smitts, de har snickrat bälg och murat eldstad.

Nu börjar de bli klara.

- Det är roligt att den blir använd, säger Lennart Andersson som varit med och hjälpt till.

Hughnagildi ska ha smedjan som sin samlingspunkt, men också hålla kurser här i bland annat smide om intresse finns. De brukar åka runt på marknader.

- Vårt mål är att visa och bevara gamla hantverk, säger Britt Nilvander.

I smedjan ska de ha sina alster, men också gamla verktyg som listhyvlar som Lennart Andersson tror är kvar sedan smedjan byggdes. Lennart Anderssons farfars bror har snickrat möbler här på fritiden, och senast den användes var på 1930- och 40-talen, då man förtennade kopparkärl här.

Det här är sista arbetshelgen. Om två veckor har de invigning med öppet hus. Då ska de visa hantverk som tovning, svarvning växtfärgning och garvning förutom smidet och den som vill får prova på.

Mer läsning

Annons