Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De festar in nyåret i tipin

Att bo i husvagn året runt är inga problem. På nyår öppnar det för en ordentlig fest. På Engesbergs camping firar åretruntboende och gäster tillsammans i tipi.

Annons

Den nya tipin på Engesbergs camping byggdes i höstas, efter att träet i den förra ruttnat. Inuti trängs bänkar och campingbord kring en stor grill.

– Vi byggde det i höstas och brukar sitta här och grilla. Tanken är att vi ska fixa en rejäl kaffepanna och en stor wok så att man kan laga mat tillsammans, säger Christina Stefanius.

Hon och hennes man Kaj Stefanius flyttade från villa till husvagn för flera år sedan. De bor på campingen hela året och gör ibland avstickare i Sverige och Europa. Målet är oftast att fiska.

– Vi har alltid åkt på fiskeresor och började känna oss mest hemma i husvagnen. När barnen blev stora flyttade vi hit, säger Kaj Stefanius.

De är inte de enda som bor på Engesbergs camping. En granne har funnits där sedan 2001, och i år har två nya vagnar med bofasta tillkommit. Familjen Stefanius gillar enkelheten på campingen.

– Det är mycket jobb med hus. Jag jobbar som byggare och orkar inte fortsätta snickra när jag kommer hem på kvällen. Här får man visserligen hämta vatten till kranen, men det är en del av mysfaktorn, säger Kaj Stefanius.

Vinterlivet på campingen skiljer sig en hel del från sommaren. När semestersäsongen är över och turisterna försvinner sänker sig lugnet över Engesberg. Familjen Stefanius flyttar sin husvagn närmare receptionen, vatten och el stängs av vid de tomma delarna av campingplatsen. Men kallt blir det inte.

– Folk frågar jämt om vi fryser, men i husvagnen har vi golvvärme och kan göra det trettio grader varmt om vi känner för det, säger Kaj Stefanius.

Nyårsafton firar de tillsammans med de andra camparna. Alla tar med sig mat till tipin, eller till annexet, och festar tillsammans. Vid tolvslaget samlas camparna vid grillplatsen och skickar upp thailändska lyktor i vinternatten.

– Det är stämningsfullt och bättre för husdjuren än raketer. Det verkar bli ett stort nyårsfirande, det ryktas att tretton personer tänker komma, säger Kaj Stefanius.

Allt fler gör som Kaj Stefanius och bor på camping året runt.

Med ett hem på hjul är det lätt att åka på äventyr, enligt Kaj Stefanius.

Mer läsning

Annons