Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fikar efter 50-talskänsla

/
  • Systrarna Sara Hedström och Caroline Lindqvist framför disken på Dagnys hörna.
  • Här kan man luta sig tillbaka, förtära en härlig kaka eller lunch och prata om precis vad man vill.
  • Det finns många fina detaljer att se på inne på Dagnys hörna. Här är en liten radio och en blomkruka som följer samma mönster.
  • En av kaféets specialiteter, den amerikanska pannkakan.
  • Cupcakes har inspirerat kaféets färgsättning.

Förra veckan blev Magnus Rudbergs gamla Kafé Sparven, vid Nygatans spets, officiellt Dagnys hörna. Systrarna som köpt fiket är lagom nervösa men hade fullt upp hela öppningsdagen.

Annons

Det är ett välkomnande och charmigt fik med väggar i turkost och rosa, inspirerade av kaféets egna cupcakes.

Genom skyltfönstret kan man se Sara Hedström strutta omkring i en prickig ballongkjol och lillasyster Caroline Lindqvist i ett lika prickigt pannband.

Här kan man dricka cola ur gamla cola-flaskor och äta femtiotalets radiokakor och jitterbugg. De försökte även köpa in Rio-läsk men det visade sig vara svårare än de kunnat tro. Syskonen är dock noga med att poängtera att detta inte är ett 50-talsfik.

– Det är svårt att vara ett genuint 50-talskafé, Dagnys hörna är snarare ett 50-talsinspirerat fik. Man vill ju inte göra någon besviken, säger Sara Hedström.

Trots att varken Sara eller Caroline levde på 50-talet har det årtiondet alltid varit en inspirationskälla. Många får en nostalgitripp bara av att prata om det.

– Det känns mer som om 50-talet hittade oss, och det har alltid varit fascinerande, säger Sara Hedström.

Kaféets inredning är som hämtad ur femtiotalets era, med möbler i teak, typiska lampor, radioapparater och servetter.

På väggarna hänger affischer på Ingrid Bergman och Humphrey Bogart brevid Campbells burksoppa. På disken står en burk fylld med bubbelgum i alla världens färger.

– Vi vill inte ha ett typiskt amerikanskt 50-talsfik utan målet är att förmedla en svensk känsla. Men eftersom det var på 50-talet som konservburkarna och pulvermaten slog igenom i Sverige känner vi inte för att satsa fullt ut på ett 50-talssortiment, säger Sara Hedström.

Det är lite nervöst berättar de. De har fått mycket uppmärksamhet och det har satt lite press på stället, och det är klart att de är nervösa över att bli jämförda med Magnus Rudberg.

Dagnys hörna satsar på hembakt och specialiteten är amerikanska pannkakor och belgiska våfflor.

De kallar dem ”Elsas tjocka våfflor” och de är en riktig sensuell sockerchock med tjocka våfflor klädda i nutella, nötter, jordgubbar och choklad.

–Det är klart att det är nervöst att ta över efter en sådan ikon och det är svårt att leva upp till Magnus Rudbergs 20åriga restaurantbakrund. Men vi kommer inte att gå i hans fortspår. Vi satsar mycket på hembakat, säger systrarna.

Maya Kiusalaas

Mer läsning

Annons