Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har dans som sommarjobb

/
  • Diego Valladares, Philip Vasdekis och Linnea Persson övar inför dansshowen som ska visas upp på Stortorget i Gävle på måndag.
  • Hanna Alneberg gillar sitt sommarjobb.

Under ledning av dansfenomenet Erika Sjöberg har ett antal sommarjobbare från gymnasiet fått uppgiften att dansa offentligt i Gävle. De repar just nu inför generalpremiären på måndag.

Annons

– Tack Gävle kommun för det roligaste sommarjobbet någonsin, säger dansaren Hanna Alneberg.

Gefle Dagblad besökte igår en av repetitionerna på gamla forum-lokalen. Där höll dansarna på och slipade på de sista detaljerna inför måndagens premiärshow på Stortorget.

– De här dansarna håller mycket hög nivå, säger koreografen Erika Sjöberg.

Andreas Tuveson är kultursamordnare, och har från Gävle kommuns sida sett till så att kommunen satsar på sommarjobb inom kultursektorn.

– Gävle kommun har tillsammans med Arbetsmarknadsenheten ett samarbete som ger möjlighet för årskurs två på gymnasiet att söka sommararbete. I dessa sommararbeten ingår numera danssommarjobbet. Det är en idé från danskonsulenten Sofia Norstedt, säger Andreas Tuveson och fortsätter:

– Projektet stimulerar ungdomarna som kommer från flera danslinjer på gymnasiet att pröva på hur det är att leva som dansare, säger Andreas Tuveson.

Nu hyllas danssommarjobbet i Gävle av kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

– Ett av Kulturdepartementets prioriterade mål är att kulturen ska vara synlig och att barn och unga ska ha tillgång till kultur. Det här är ett utmärkt exempel på detta. Att sommarjobba är dessutom ofta ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden för första gången, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till Gefle Dagblad.

Mer läsning

Annons