Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har drömjobbet på cirkusen i sommar

/
  • Mathias Bergman, Josefin Karlsson och Magnus Bergman turnerar med Cirkus Scott i sommar.
  • Annelie Holmberg och Ted Branteryd är gymnastikledare i Gefle Gymnastikförening ansvarar över akrobatikstationen på cirkusskolan.

Nu har cirkusen kommit till stan med elefanter, kameler, en mänsklig kanonkula – och några sommarjobbare från länet.

– Det har alltid varit en flickdröm att rymma med en cirkus, säger Josefin Karlsson.

Annons

Josefin är 21 år och kommer från Sandviken. Tillsammans med pojkvännen Mathias Bergman, 20, och hans storebror Magnus Bergman, 22, kuskar hon land och rike runt på den fyra månader långa turnén med Cirkus Scott som startade i Växjö i maj och avslutas i Örebro i september. Ett annorlunda sommarjobb som faller henne helt i smaken.

– Att jobba på cirkus är som en hel livsstil, det är verkligen en upplevelse. Det är inte som ett vanligt jobb och det är bra, för jag gillar inte vanliga jobb, skrattar Josefin och fortsätter:

– Det händer så mycket på en dag och man lär känna spännande människor från olika kulturer. Dessutom är vi ute mycket varje dag, det är viktigt för mig.

Mathias turnerade med Cirkus Scott redan förra sommaren. I år är han alltså tillbaka igen, men den här gången med både flickvän och storebror. De båda Gävlebröderna är överens om att det är ett bra jobb.

– Det är kul och annorlunda. Nu är vi på känd mark och bor hemma hos mamma och pappa, men det är roligt att få se så många olika städer, säger Magnus.

Något schema finns inte och uppgifterna varierar hela tiden, men Mathias är bland annat eventansvarig, Magnus hjälper till med cirkusparken och Josefin har hand om ponnyridningshästarna.

Arbetspassen sträcker sig från nio på morgonen till nio på kvällen, men med håltimmar under dagarna.

Och det är under dem, och medan det gigantiska tältet byggs under cirka tre dagar, som det finns tid att upptäcka nya platser i Sverige, bada, äta på restaurang eller gå ut och dansa med sina nya vänner bland artisterna och de andra cirkusmedarbetarna.

– Det blir alltid ett stort pådrag när någon fyller år också, och speciellt dansarna är bra på att ordna födelsedagsfester. En gång regnade det och vi hade tagit ner tältet, men då ställde vi in bord och fixade discoljus och musik i en tom lastbil och hade festen där, berättar Josefin.

På tisdagseftermiddagen pågår förberedelserna inför premiären i Gävle samma kväll för fullt.

I cirkusparken vankas det snart cirkusskola, och där görs akrobatikstationen redo för alla de barn som innan föreställningen vill prova på att hoppa satsbräda eller bygga en mänsklig pyramid.

Ted Branteryd och Annelie Holmberg från Gefle Gymnastikförening är där som ledare.

– Det ska bli kul! Vi hoppas att det ska komma många barn och att vi kan locka fler medlemmar till föreningen, säger Ted.

Clowner och våghalsiga artister från världens alla hörn, elefanter, kameler och cirkushästar – Cirkus Scott hade sin första föreställning i Gävle i går. Josefin Karlsson från Sandviken och bröderna Mathias och Magnus Bergman från Gävle sommarjobbar på cirkusen i sommar.

Mer läsning

Annons