Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har ett smycke till Estelle

/
  • Veronica Jansson och guldsmeden Fredrik Wåhlstedt har designat ett smycke, som hyllning till prinsessan Estelle. Silvernyckeln med en gulddetalj kommer att lanseras på Ockelbo vintermarknad i helgen.

Veronica Jansson ritade ett smycke, som hyllning till prinsessan Estelle och förmådde guldsmeden Fredrik Wåhlstedt att tillverka det.

Silvernyckeln med en gulddetalj kommer att finnas i numrerad upplaga och lanseras på Ockelbo vintermarknad i helgen. Den första, lite lyxigare nyckeln, blir en gåva till prinsessan.

Annons

Veronica är egentligen säljare. När hon blev sjukskriven började hon, efter att ha gått i en kurs i silversmide, rita smycken hemma.

– Jag blev helt fast efter den där kursen. I helgen satt jag hemma och började tänka på ett smycke till prinsessan. En nyckel är en fin symbol. Och själva låsdelen är ett E som i Estelle. Tanken med hjärtat är att alla har ju någon de bryr sig om. Sen är det en rörlig ring i guld runt, som kan få symbolisera livet, som förändras hela tiden, förklarar Veronica.

I söndags ringde det i guldsmed Fredrik Wåhlstedts telefon.

– Hon sa: ”Jag har ritat en nyckel till prinsessan. Kan du ta fram den och ta med den på Ockelbo vintermarknad?”, sa hon. Så det blev ju lite hektiskt här, säger Fredrik, som i bästa fall, om han är väldigt snabb, kan tillverka 20 nycklar på en vecka.

Fredrik driver sitt eget företag Smyckefynd i Gävle. Han brukar finnas på plats på Ockelbo marknad. Han levererar också smycken till 400 butiker över hela landet.

– Nu ska jag försöka lansera det här smycket. Vi får se hur det går, säger han.

– Det är ju ett smycke som alla kan bära, det står ju inget namn eller årtal på det, även om den som vill kan gravera in ett namn, säger Veronica.

De första hundra nycklarna kommer att numreras. Nummer ett kommer att sticka ut litet, bland annat med en liten diamant. Den nyckeln vill de ge prinsessan Estelle.

– Men jag vet inte riktigt hur det där går till. Man måste väl kontakta hovet och så. Vi ska försöka i alla fall, säger Veronica.

Mer läsning

Annons