Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har kalla fakta om maten

/
  • Madelene Östblom går andra året på djurvårdsprogrammet med inriktning mot naturvetenskap på Realgymnasiet och Marilinn Lauridsen ­Andersson går sista året på hästhållningsprogrammet med inriktning mot naturvetenskap. Som två av 1800 elever har de deltagit i en vetenskaplig undersökning om bäst-före-datum.
  • Temperaturen kan variera flera grader beroende på var i kylskåpet man mäter. 4-5 grader rekommenderas.
  • Det är alldeles för varmt i många kylskåp.

Kontrollera att kylskåpet är tillräckligt kallt.

Och låt lukt och smak avgöra om maten blivit gammal.

– De flesta tittar nog bara på datumet, säger Madelene Östblom på Realgymnasiet.

Annons

Uppdraget var tydligt: Mät temperaturen på alla hyllor i kylskåpet därhemma, skriv upp vilken mat som finns, utgångsdatumet på alla förpackningar och gör själva en bedömning om maten kan ätas eller inte.

Marilinn Lauridsen Andersson och Madelene Östblom på Realgymnasiet är två av 1 800 elever som deltagit i den vetenskapliga undersökningen. Resultaten har rapporterats in till forskare i Uppsala som sammanställt uppgifterna och dragit anmärkningsvärda slutsatser.

– Mycket av maten blev gammal i förtid på grund av för höga temperaturer i kylskåpet. Köttfärs ska exempelvis förvaras i högst fyra plusgrader men stod ibland i uppemot åtta grader, säger Marilinn Lauridsen Andersson.

Även mjukost, köttbullar och korv stod varmare än rekommenderade plus åtta grader i en fjärdedel av fallen. Ett av fem mjölkpaket stod också för varmt.

– Läs på paketen vilken temperatur som rekommenderas. Kontrollera att kylskåpet är tillräckligt kallt, och då är det bäst att mäta själv i stället för att lita på den inbyggda termometern, tipsar Madelene Östblom.

Undersökningen visar nämligen att temperaturen kan variera med flera grader beroende på var i kylskåpet man mäter. Kallast var det längst in på mittenhyllan och varmast på den översta hyllan längst ut.

Elva procent av maten i kylskåpen hade utgånget datum, men endast fyra procent bedömdes som oätlig när eleverna luktade och smakade på den. I skillnaden finns ett tydligt budskap.

– Alldels för mycket slängs i onödan. Folk tycker nog att det är äckligt med gammal mat, men den behöver inte vara förstörd för det. Man kan till exempel göra pannkakor på sur mjölk, säger Madelene Östblom.

Mycket av maten blev gammal i förtid på grund av för höga temperaturer i kylskåpet.

Marilinn Lauridsen Andersson

Mer läsning

Annons