Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har rätt till kommunalt VA

Fastighetsägarna i Forsby har rätt att få kommunalt VA framdraget till tomtgränsen.
Det hävdar länsstyrelsen, som nu förbereder ett föreläggande mot kommunen.

Annons

– Vi gör bedömningen att paragraf 6 i lagen om allmänna vattentjänster gäller. Men innan vi tar beslut ska kommunen få yttra sig, säger Per Ahlenius, chef på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

De 18 fastighetsägarna på Kvarnvägen och Kvarngränd i Forsby har enskilda avlopp i dag. Området ligger alldeles intill Forsbybadet och flera av avloppen har fått anmärkningar i kommunens inventering.

År 2008 begärde fastighetsägarna att få ansluta sig till det kommunala VA-nätet, men den lösning som kommunen hittills erbjudit är att Forsbyborna själva skulle bygga en gemensamhetsanläggning som sedan skulle anslutas till de kommunala ledningarna på en punkt på andra sidan Testeboån.

Den lösningen har länsstyrelsen nu granskat och kommit fram till att den inte räcker, eftersom lagen säger att kommunen har ansvar för att dra fram VA till tomtgränsen, om det finns ett behov.

– Om det finns behov av en allmän VA-lösning eller inte är en bedömning man måste göra från fall till fall, säger Per Ahlenius.

Normalt krävs att det finns 20-30 fastigheter i ett område, men i Forsby anser länsstyrelsen att behovet finns trots att det bara handlar om 18 fastigheter, eftersom man redan har problem med föroreningar i Testeboån.

I Sörfjärden i Nordanstig har länsstyrelsen gjort ett liknande föreläggande, som nu har överklagats till Statens VA-nämnd. Länsstyrelsen har också granskat samfälligheten Trösken i Furuvik.

– I det fallet gjorde vi inget föreläggande, eftersom planerna på att bygga ut VA-nätet redan kommit så långt, säger Per Ahlenius.

Kommunen har nu en månad på sig att svara. Om det blir ett föreläggande kommer kravet troligen att vara att kommunen ska dra fram VA senast 31 december 2013.

Kostnaden för VA-anslutningen kommer fastighetsägarna att stå för.

Mer läsning

Annons