Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar för mindre barngrupper

/
  • Anna Söderlund och Elisabeth Hemlin i Lärarförbundets lokalavdelning i Gävle träffade ett 30-tal medlemmar tidigare i veckan. Alla var överens om att opinionstrycket för mindre barngrupper måste bli större.

Att få ner de stora barngrupperna är förskollärarnas viktigaste fråga i Gävle just nu. I veckan ordnade Lärarförbundet medlemsmöte för att diskutera hur de ska gå vidare.
– Opinionen måste bli större, säger Anna Söderlund, vice ordförande i Gävleavdelningen.

Annons

Ett 30-tal medlemmar deltog i mötet och alla som GD talade med gav en bild av en pressad situation på Gävles förskolor. Storleken på barngrupperna har ökat tre år i rad, och nu ökar den igen trots att den politiska ledningen deklarerat att den ska minska. Det oroar personalen, som är frustrerad för att de inte kan leva upp till sina egna ambitioner och för att ingen lyssnar.

Frågan blir än mer brännande i höst när den nya skollagen träder i kraft. Då höjs visserligen statusen för både förskolan och dess personal, som för första gången jämställs med den övriga skolan. Men samtidigt ökar också kraven på förskollärarna, som redan har svårt att hinna med att leva upp till de krav som ställs.

När det samtidigt är svårt att få tag på vikarier kan situationen snabbt bli akut på en del förskolor. Och flera som GD talade med vittnar om en situation som är så pressad att folk blir sjuka.

– Många mår jättedåligt, berättar en förskollärare.

Flera berättade också om den svåra balansgången som många förskollärare upplever när de ska beskriva läget, samtidigt som de inte vill sänka sin egen förskola.

Ambitionen på mötet var att komma fram till hur personalen ska kunna få gehör för sina synpunkter. Åratal av diskussioner om barngrupperna och krav på förbättringar har inte gett resultat.

– Tyvärr känns det som att många är lite uppgivna, säger Anna Söderlund.

Men Lärarförbundet kommer nu att mobilisera till olika opinionsyttringar från medlemmarna. En arbetsgrupp som utsågs på mötet kommer också att jobba vidare med frågan.

– Barngruppernas storlek är en jätteviktig fråga för oss, säger Anna Söderlund.

Mer läsning

Annons