Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan inte åka hem

/
  • I flera timmar väntade Ales och Natalia Nihai på Migrationsverket i Gävle i hopp om att få hjälp att lämna Sverige. Men utan resultat.

De vill åka hem till Vitryssland, men har hamnat i en obegriplig byråkrati, först i Boden, nu i Gävle. Varken Migrationsverket eller polisen hjälper dem att lämna Sverige.

– Varför vill ingen hjälpa oss? säger Ales Nihai uppgivet.

Annons

I går kväll stod de i Gävle utan någonstans att ta vägen.

Ales Nihai och hans mamma Natalia har bott på flyktingförläggningen i Boden sedan de fått avslag på sin asylansökan efter tre års väntan i Sverige. Nu har de bestämt sig för att åka hem, men eftersom de saknar resehandlingar måste de besöka ambassaden först.

– På Migrationsverket i Boden sa de att vi skulle vända oss till polisen, men polisen sa att vi skulle prata med Migrationsverket. Vi skickas bara fram och tillbaka. Ingen hjälper oss så att vi kan få de handlingar som vi behöver för att åka hem, säger Ales Nihai.

När Natalia Nihai hotades av några grannar på flyktingförläggningen bestämde de sig för att försöka resa till Stockholm på egen hand. De lade ihop sina fickpengar och köpte biljetter på nattåget söderut. Pengarna räckte till Gävle, och här gick de till Migrationsverket. Men där var de inte välkomna.

– Det är samma sak här. Migrationsverket säger att vi ska gå till polisen. Men polisen kan ju inte ge oss någonstans att bo över natten, säger Ales Nihai.

När Ales och Natalia Nihai i flera timmar försökt få någon hjälp eller något råd av Migrationsverket gav de upp och vände sig till polisen. Men precis som i Boden fick de beskedet att polisen kan inte hjälpa dem.

– Kom tillbaka i morgon, säger polisen, suckar Ales.

Migrationsverket i Gävle kan inget göra i ett sådant här fall, säger Gunnel Svedberg, Migrationsverket i Gävle.

– I Gävle har vi ett bara transitboende, men de har sitt boende i Boden. Det är där de ska vara och deras ärende finns hos polisen i Boden. Att de på eget bevåg tagit sig till Gävle får de ta ansvar för själva. De borde återvända, säger Gunnel Svedberg.

Det rådet hjälper inte Ales och Natalia Nihai.

– Vi kan inte bo på mottagningen i Boden. Vi är hotade där. Och vi måste bo så att vi kan besöka ambassaden och få våra handlingar, säger de.

Mer läsning

Annons