Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kliver ut med spets

/
  • Det är dags för studenten för Ellen Nilsson, Lilly Torkelsdotter, Felicia Edvardsson och Niklas Lenke i den första årskullen på vasaskolans spetsutbildning. De är alla nöjda med sitt gymnasieval.

De skulle gå samma utbildning igen om de fick välja om. På torsdag tar de första eleverna på Vasaskolans spetsutbildning studenten.

Annons

Så här dagarna innan de ska tjoa ut på skolgården med alla andra treor är det fullt upp. Brännboll i går, klassdag med lärarna i dag och känslorna pendlar mellan sorg och spänning, vemod och förväntan.

– Jag tycker att det ska bli spännande. Det är ett stort kliv ut i världen, säger Niklas Lenke som tänker sig ett sabbatsår, resa runt eller jobba utomlands.

Han kommer från Arbrå och hör till den majoritet i klassen som flyttat till Gävle för att gå det humanistiska programmet med specialinriktning på historia, religion och egyptologi. Genom att läsa snabbare i två år har de kunnat ägna tredje året åt fördjupning i specialämnen i samarbete med Uppsala universitet.

Spetsutbildning kallas den och de suckar när de berättar hur de tycker att den fått en stämpel som ”elitutbildning” i medierna.

– Det handlar inte om elit, det handlar om intresse. När vi började var det för att vi var intresserade av historia, säger Ellen Nilsson.

Särskilt känd är den dock inte, medieuppmärksamheten till trots. Alla frågar vad de går, säger de.

– Jag brukar säga att det är som sam med lite mer, säger Lilly Torkelsdotter.

Hon tycker att det är bra att det finns möjlighet att också specialisera sig på akademiska ämnen, förutom idrott och praktiska ämnen.

Tre elever hoppade av precis i början, två efter ett år och de sista två åren har de varit 14 i klassen. De är nöjda med sitt gymnasieval, även om Ellen Nilsson önskade att specialiseringen hade kommit tidigare än i trean. Historie-, religions- och egyptologifördjupningarna har uppfyllt förväntningarna.

– Är det någonting man kan säga om det här programmet är det att det är fantastiska lärare, säger Lilly Torkelsdotter och de andra instämmer.

Nu skingras de. Ellen Nilsson har sökt statsvetenskap i Umeå och Göteborg. Planerna hon hade på att bli arkeolog, som hon berättade om i GD i början av tvåan, har hon lagt ner efter att ha sett hur arbetsmarknaden ser ut. Lilly Torkelsdotter vill läsa juristlinjen i Uppsala för att lättare få jobb, gärna i EU med folkrätt och mänskliga rättigheter.

– Hade jag varit modig som Felicia hade jag läst religion eller filosofi, säger hon.

Felicia Edvardsson vill läsa historikerprogrammet i Uppsala till hösten.

Vad tror hon att hon gör om tio år?

– Jag hoppas plugga vidare på historia och disputera så att jag kan bli professor. Sedan hoppas jag att jag har familj och att jag mår bra, säger hon och förklarar att hon vill försöka få historia som hon tycker så mycket om till yrke.

Mer läsning

Annons