Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De öppnar Gävles minsta skola

/
  • Möblerna ligger än så länge på hög i klassrummet. Kicki Kurberg och Åsa Barrander rustar Selmaskolan för fullt.

Det rustas för fullt i Gefle Forums källare. Här öppnar Gävles nyaste friskola om några veckor.
– Nu vill vi bara bli färdiga så att vi kan börja ställa i ordning, säger Åsa Barrander.

Annons

Det ligger papper på golvet och i ett hörn står en radio och spelar. I ett blivande klassrum står två knallröda soffor och en studsmatta. Åsa Barrander och Kicki Kurberg har minst sagt händerna fulla inför starten av Selmaskolan, en fristående särskola som ska ta emot barn från både grundsärskolan och träningsskolan. Fem elever har ansökt om att få börja i höst.

– Det ideala, som vi känner det, är nog tio elever. Vi ska inte vara stora, vi ska vara en familj, säger Åsa Barrander.

Den gamla kyrkan i Sörby har tidigare varit skollokaler åt Gävle kristna skola, Trädgårdsskolan, men när de valde att flytta till Tranmursskolan tog kulturförningen Gefle Forum över lokalerna. I samma veva sökte Selmaskolan lokaler och fick napp.

– Vår verksamhet passar deras, säger Kicki Kurberg.

Selmaskolan kommer att arbeta mycket med estetiska ämnen som teater och musik. Eleverna kommer att kunna använda den tidigare kyrksalen, numera körlokalen, som repetitionsrum och för att sätta upp en årlig föreställning. Förebilden är Labanskolan i Uppsala.

Ytterligare en grundlärare ska anställas och Selmaskolan samarbetar också med Humanparken på högskolan, så det kommer säkerligen att finnas lärarstudenter som vill göra praktik.

– Men det är specialpedagogik vi vill ha, poängterar Kicki Kurberg.

I lokalerna kommer det också att rymmas fritidsverksamhet och de första eleverna börjar den 8 augusti. Då hoppas både Kicki Kurberg och Åsa Barrander att det mesta är klart. Köket ska få ett ljusinsläpp, väggar ska slås ut och en mängd möbler och material ska på plats.

– Vi har fått jättemycket saker. Här inne ska vi ha en kristallkrona, men den har vi inte än. Här ska inte vara någon institutionskänsla, säger hon och visar ett av klassrummen.

Det är också mycket möjligt att eleverna kommer att få hjälpa till med att måla möbler.

– En kanske vill ha en röd stol, en annan en blå. De ska få vara delaktiga.

Mer läsning

Annons