Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De orkade inte en vinter till

/
  • Lägenheten i Fullriggaren på Gävle Strand blev ingen drömbostad för Gunilla och Rolf Lindblom. De hade problem med både fukt och kkyla och har nu fått tag på en lägenhet i Sätra istället.

Drömbostaden i Fullriggaren blev snabbt en mardröm för makarna Gunilla och Rolf Lindblom som valde att flytta därifrån efter ett drygt år.

– Det måste vara fuskbyggt, säger Gunilla Lindblom.

– Påståendet om fuskbygge tillbakavisar jag, svarar Ulf Gavlefors på Gavlegårdarna.

Annons

Gunilla och Rolf Lindblom ser besviket tillbaka på året i Fullriggaren. De var övertygade om att de hade hittat sin drömbostad när de flyttade in förra sommaren, men det dröjde inte länge förrän problemen dök upp i den nybyggda lägenheten.

Först var det ventilationssystemet som krånglade och paret vaknade flera gånger till dofterna av grannens matos. Ventilationen åtgärdades inte förrän i början av det här året, minns de. Men då hade ett större moln dykt upp på deras himmel: temperaturen. Trots att det inte var någon kyla att tala om utomhus huttrade sig paret genom vintermånaderna inomhus.

– Det var 16-17 grader på golvet hela vintern. Jag sa till Gavlegårdarna att jag ger mig fasen på att golvet ligger rätt på betongen, men de svarade att det fanns isolering. Sen kollade de under balkongdörrarna och där gick det att få in hela armen, säger Rolf Lindblom.

Varken han eller Gunilla Lindblom känner att deras klagomål hörsammades trots upprepade påtryckningar.

– En inhyrd konsult var i lägenheten och mätte och sa att ”Ni har 21 grader”. Tacka för det när mätaren sitter långt in i lägenheten, men det var på golvet som det var kallt, säger hon.

När de vaknade upp en junimorgon och upptäckte att sovrumsväggen var fuktskadad bestämde sig paret för att det fick vara nog.

– Det var droppen i dubbel bemärkelse, säger Gunilla Lindblom.

Gavlegårdarnas Ulf Gavlefors, projektledare på Fullriggaren, medger att det under hösten var problem med ventilationssystemet men säger att det är åtgärdat. Två rapporter om vattenskador har kommit in under året men dessa är också åtgärdade, säger han. Värmesystemet tog tid att ställa in men när felanmälningar kom in så åkte tekniker ut för att justera värmen. Efter klagomål om drag vid balkongdörrarna tätade man i hela huset. Vid mätningar av temperaturen har man konstaterat att det varit avtalsenliga 21 grader i lägenheten.

De menar att det har varit 16 grader på golvet?

– Om det varit en jättekall dag kanske de fått 16 grader precis vid fönstret, men jag är tveksam till det, säger Ulf Gavlefors.

Att Fullriggaren skulle vara ett fuskbygge tillbakavisar han bestämt.

– Det har varit både egenkontroll från entreprenören och slutbesiktning. De fel och brister som upptäckts har åtgärdats, säger han.

En klen tröst för paret Lindblom som valde att flytta efter vattenskadan. De vågade inte bo kvar en vinter till och när en ledig lägenhet i Sätra dök upp lämnade de den de hade haft så stora förhoppningar på.

– Jag vet inte om det finns ett starkare ord än besvikelse. Det här var drömlägenheten som vi var tvungna att lämna för att vi satt och frös, säger Gunilla Lindblom.

Mer läsning

Annons