Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddade grannhuset

/
  • Kusinerna Vera Rask och Agnes Westlund hade ingenting att göra i lördags när de plötsligt upptäckte att det brann hos grannen. Elden kunde snabbt släckas tack vare dem.

Änglar, finns dom? I det här fallet är svaret ja, och de heter Agnes Westlund och Vera Rask. Tillsammans med Agnes mamma Annika Westlund hindrade de sannolikt grannens hus från att brinna upp i lördags.

Annons

Hemma hos familjen Westlund i Strömsbro var planen för lördagskvällen att äta tacos och titta på Melodifestivalen.

Klockan var sju på kvällen och kusinerna Agnes Westlund och Vera Rask hade ingenting att göra när de plötsligt såg genom fönstret på övervåningen att det brann på farstubron hos grannen tvärsöver gatan.

– Först trodde vi att det var en marschall, men sen såg vi att det brann jättemycket, berättar Agnes, som fyllde elva år i går.

Tjejerna sprang direkt ner till Agnes mamma Annika Westlund, som rusade över till grannarna för att släcka. Agnes och Vera sprang efter.

– Jag sprang bara. Jag tror inte ens jag kollade om det kom någon bil, säger Annika och fortsätter:

– Det såg riktigt otäckt ut. Jag har nästan en minneslucka, så skärrad var jag.

Genom fönstret kunde Jessika Pettersson Belusa se eldsflammor slicka fasaden på trävillan där hon bor med sin man Tomas och sonen Mårten. Samma morgon hade familjen eldat i kakelugnen och sedan ställt askan i en hink ute på bron.

Det blåste kraftigt på kvällen, och trots att mer än åtta timmar gått sedan de eldade blåste vinden liv i askan.

Jessika hämtade en brandsläckare, men hann aldrig använda den. Annika hade redan fått tag på en spade och öst snö över elden.

De enda spåren efter branden är svarta märken på trappan och en snöskyffel som smält av hettan, men det hade kunnat sluta illa.

– Jag var riktigt skakis efteråt. Jag hade tänt ljus hemma i köket, men dem släckte jag så fort jag kom hem, berättar Annika

När branden släckts och lugnet åter lagt sig över villakvarteret i Strömsbro knackade Jessika Pettersson Belusa på hos sina grannar sedan sex år tillbaka för att ge de unga hjältinnorna en välförtjänt belöning bestående av chips och ostbågar.

Lördagskvällen fortsatte därefter som planerat, med enda skillnaden att Agnes och Vera nu hade betydligt mer snacks att avnjuta under Melodifestivalen.

Mer läsning

Annons