Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddade livet på sin kompis

/
  • Micael Friberg och Per Ekrud blev riktiga vardagshjältar när de sent i tisdags kväll räddade livet på sin kompis som ramlat i vattnet efter att de fått problem med båten ute på Hedesundafjärden. De fick simma i över en och en halv timme för att kunna ta sig in till land.

I en och en halv timme simmade Micael Friberg och Per Ekrud med sin kamrat in till land. De räddade hans liv när båten lade av - mitt ute på Hedesundafjärden. Erfarenheten de fått inom räddningstjänsten hjälpte dem att hålla huvudet kallt.

Annons

Sent i tisdags kväll efter att Eldkvarn hade spelat färdigt på Ön i Hedesunda skulle Micael Friberg, Per Ekrud och deras kamrat ta båten hem mot Österfärnebo och Gysinge. Mitt ute på Hedesundafjärden la motorn av.

Hela båten blev strömlös. Vågorna slog mot skrovet, och termometern visade endast åtta grader.

Kamraten bestämde sig för att sätta sig på kanten på båten och försöka titta på motorn. Då kom en stor våg, som gjorde att han föll i vattnet.

Den kraftiga vinden och vågorna gjorde att båten drev. Efter bara några sekunder när kamratens huvud kom upp över vattenytan var han redan över tio meter bort.

Per bestämde sig för att dyka i och hjälpa honom, men med jeans, skor och andra tjocka kläder på sig blev kamraten tung i det mörka vattnet. Efter ett par minuter var Micael också tvungen att hoppa i för att hjälpa till.

När de nästa gång tittade bakåt var båten långt borta.

De hade bara 500 meter till land åt ena hållet, och två kilometer åt det andra. De insåg snabbt att de var tvungna att välja den långa vägen, för att det var dit vattnet strömmade. Att simma motströms skulle bli för jobbigt.

Micael simmade på rygg med kamraten på släp medan Per simmade först och visade vägen.

– Det tog inte lång tid innan vi insåg att situationen handlade om liv och död. Om vi inte hade varit tre hade vi nog aldrig klarat det här, säger Per Ekrud.

De simmade i över en och en halvtimme. När bara 200 meter återstod kunde Per simma i förväg och larma räddningstjänsten. Båten hade drivit in till land, och där fanns en mobiltelefon, och till och med en GPS de kunde använda för att ge SOS Alarm sina koordinater. Med tanke på att de inte visste hur långt de drivit, visste de inte heller exakt var de befann sig.

Alla tre var rejält nedkylda och hade svalt stora mängder vatten. I väntan på räddningstjänsten kontrollerade de med jämna mellanrum sin kamrats puls. Micael lade sig på Emil för att hålla honom varm, och hittade även en tröja i båten att lägga över honom. Själv hade han behållit värmen ganska bra genom att simma, men kamraten som bara legat på rygg var iskall.

Per och Micael mår idag efter omständigheterna bra. De kunde lämna sjukhuset efter några timmar. De tror att även deras kamrat kunde åka hem någon gång under gårdagen.

Alla tre jobbar som frivilliga brandmän på deltidstationen i Österfärnebo. Trots att det här var första gången de fick vara med om en sådan här livräddning tror Micael Friberg att erfarenheten de har fått inom räddningstjänsten hjälpte dem att hålla huvudet kallt.

– Det gäller att tänka rationellt i sådana här situationer. Jag var tvungen att ryta i åt vår kamrat för att han skulle hålla sig lugn, och tänkte att det får inte gå åt helvete. Det får helt enkelt inte sluta såhär, säger han.

– Såhär i efterhand är vi glada att allt ändå gick så bra. Vi agerade helt rätt, säger Per Ekrud.

Mer läsning

Annons