Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rappar för barn som tvingas fly

/
  • Peter Allen, Emmanuel Sesay, Abass Kamara, Rubbin Kamara, Charles Koroma och Charles Joe Koroma åker till Sierra Leone för att spela in musikvideon ”Mitt nya hemland”.

Gävlegrabbarna i hiphopgruppen G-Force ska spela in sin musikvideo i Sierra Leone.

Annons

Låten ”Mitt nya hemland” är tillägnad alla barn som tvingas fly.

– Det är en mycket speciell låt för oss. Den handlar om att komma hit till Sverige och vilja få det bra, men samtidigt ha ett hem någonstans långt borta, säger Abbas Kamara.

Den 27 oktober åker de till landets huvudstad Freetown och inspelningen kommer att pågå i två veckor.

Killarna är mellan 16 och 29 år och är själva ursprungligen från Sierra Leone och grannlandet Liberia. Längtan tillbaka till rötterna är stor.

Det är bara Abbas Kamara som har besökt hemlandet tidigare. De andra hoppas på att få träffa släktingar och spela fotboll med nya vänner i Sierra Leone.

– Det är en så stark känsla att få åka tillbaka. Det går inte att utrycka det i ord, säger Peter Allen.

G-Force blev för drygt ett år sedan kontaktade av Lars Wennman som driver projektet Mitt Nya Hemland. Han ville att de skulle bli ambassadörer för ensamkommande flyktingbarn. Som ambassadörer umgås de och hittar på saker med flyktingbarn i Gävle och i Hofors. Barn som har flytt från våldets Somalia får en fantastisk upplevelse när de för första gången får se is.

– Vi tar med dem på bio, hockey och fotbollsmatcher. Vi hjälper dem att integreras i samhället, förklarar Charles Joe Koroma.

– De gör en fantastisk insats. Det är viktigt att vi hela tiden påminner oss om att vi människor till 90 procent är lika, att det bara är några sociala koder och språken som skiljer oss åt, säger Lars Wennman.

Musikvideon är också en del av projektet. Tanken är att den ska visas på skolor, för politiker och flyktingbarn för att väcka tankar och diskussioner om flyktingbarnens situation. Det är Allmänna arvsfonden som finansierar resan och inspelningen.

– Jag vill gärna att killarna ska få se Sierra Leone. Jag tycker det är viktigt att barn som har flytt någon gång får komma tillbaka och se sitt hemland, säger Lars Wennman.

Målet är förstås att ”Mitt nya hemland” ska bli en hit i Sverige. Refrängen sjungs av Felicia Sjöberg från Helges musikstudio i Andersberg.

Mer läsning

Annons