Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De simmade 2,5 mil

/
 • Det var ett glatt gäng som deltog i den sjätte upplagan av Forsbackarännet.
– Folk är väldigt engagerade och hejar på oss längs vägen, de ordnar egna stopp och överraskar med kaffe, säger Thomas Bernkert.
 • Thomas Bernkert.
 • Det är flera av deltagarnas föräldrar som sköter logistiken under Forsbackarännet och ser till att fikaborden är redo när energidepåerna behöver fyllas på.
 • Det krävdes en liten promenad, som var mindre behaglig för dem utan skor, för att ta sig ner till vattnet igen och simma vidare mot nästa stopp.
 • Per Fohlin från Härnösand simmade med den andra gruppen, bestående av de lite snabbare simmarna. Han jublade när han insåg att kaffe och äggmackor väntade på honom uppe på land.
 • Vid spikfabriken i Åbyfors bjöds alla långdistanssimmare på en uppskattad pizzalunch.
 • Sista gänget nådde till slut Åbyfors. Att dela upp deltagarna är en medveten taktik. Då kan de ändå umgås under pauserna, trots att en del vill simma snabbt och en del vill ta det lite lugnare.
 • Skavsårsplåster som skyddar mot våtdräktens kant är bra. Men grimaserandet från flera simmare skvallrar om att det gör ont när det ska bort.
 • – Forsbackarännet är inte en tävling, utan en naturupplevelse och ett bra träningspass, säger deltagaren Thomas Bernkert.
 • Julisolen lyste över deltagarna i den första gruppen när de simmade nedanför Åbyfors kraftstation.
 • I år syntes rekordmånga röda badmössor i Gavleån under Forsbackarännet. 25 tappra simmare lämnade Forsbacka tidigt på fredagsmorgonen för att gå i mål i Boulognerskogen vid femtiden på eftermiddagen.
 • Målgång!
 • Glada miner vid målgången.

Rekordmånga röda badmössor stack upp från Gavleåns solglittrande vatten när det var dags för Forsbackarännet. Läs mer, se bilder och ruttkarta här!

Annons


Julisolen värmer de sju deltagare som precis har kommit fram till den första fikapausen i Mackmyra by. Fem på morgonen lämnade de Forsbacka som den första gruppen av tre som ska simma över två mil tills de slutligen når Boulognerskogen.
– Nu har vi den vackraste biten kvar, Gävles svar på Louisiana, skrattar Thomas Bernkert.
Ett dignande bord med druvsocker, bananer, kaffe, chokladbitar och tunnbrödsrullar står redo när energidepåerna behöver fyllas på efter de första sju simmade kilometerna. Det skojas, skrattas och fotograferas och stämningen är på topp bland vattenentusiasterna.
– På tolv timmar hinner man prata om allt och lära känna varandra utan och innan. Nu har vi pratat om vilken musik vi gillar och om konserter vi varit på medan vi simmat. Det är socialt och väldigt trevligt, säger Thomas Bernkert.
Forsbackarännet är ett av de längsta motionsloppen i Sverige. Det första året var de fem deltagare, i år är de tjugofem.
– Det här är ingen tävling, det är nummer ett. Alla tävlar med sig själva och det viktigaste är att man är nöjd med sin egen tid, säger Pontus Andersson.
Efter pausen, och att ha kryssat mellan ensilagebalar på en åker, barfotapromenerat förbi ett potatisland och genom en skogsdunge, är det dags för den första gruppen att återigen glida ner i vattnet och simma ytterligare fem kilometer till ett pizzastopp vid Åbyfors. Mellan lövträden som omger Gavleån ekar Thomas Bernkerts röst innan badmössorna till sist försvinner bakom en krök:
– Åh, vad skönt! Det var länge sedan!
Lika pigga och glada var de när de strax efter halv sex var de sista att kravla sig upp på bryggan nedanför Boulogerns scen.
– Det går inte att beskriva, det är en sån lyckokänsla, säger Thomas Bernkert simmardagen.
Och de 21 som simmade mot mål och den applåderande hejarklacken såg överraskande pigga och leende ut, efter att ha varit på väg i mellan drygt tio till tolv timmar.
Gustaf Sjökvist och Esko Böhm var framröstade att simma i land först. Gustaf Sjökvist var genomfrusen efter att ha haft för stor dräkt som släppte in vatten, men tvekade inte om att ställa upp nästa år.
Esko Böhm hade inte tränat mycket innan och var nöjd.
– Skitkul!
Han hoppas vara med nästa år igen.
Sitt första Forsbackaränn skulle han fira med att gå ut och äta med sina medsimmare.
Vid spikfabriken i Åbyfors bjöds alla långdistanssimmare på en uppskattad pizzalunch.
Per Fohlin var med för första gången.
I år syntes rekordmånga röda badmössor i Gavleån under Forsbackarännet. 25 tappra simmare lämnade Forsbacka tidigt på fredagsmorgonen för att gå i mål i Boulognerskogen vid femtiden på eftermiddagen.
Skavsårsplåster som skyddar mot våtdräktens kant är bra. Men grimaserandet från flera simmare skvallrar om att det gör ont när det ska bort.

Klicka på kartan här intill för att se vart simmarna var varje timme.

Josefin Isaksson

Mer läsning

Annons