Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sista eleverna har lämnat – cirkusepoken är över för Gävle och Vasa

Cirkuslinjens två sista elever fick sina avgångsbetyg i fredags. En trettioårig epok i Gävle är till ända. Men det hade inte behövt sluta så här, menar linjens två lärare som nu varslats om uppsägning.

Annons

De blickar nostalgiskt upp i taket i estethuset på Vasaskolans gård. Alla avgångsklasser har genom åren målat en avskedstavla.

Många som gått utbildningen har blivit professionella artister, som Henrik Agger, en av initiativtagarna till Cirkus Cirkör, jonglören Johan Wellton och akrobaten David Hammarberg.

När lärarnas anställningar nu upphör återgår Anna-Carin Hedblom till sitt jobb som frilansande cirkusartist och Gycklarkompaniet som Malin Pedersen driver tillsammans med sin man Weine.

Plus: Sista eleverna på Cirkuslinjen – "Klart att man känner sig fruktansvärt ledsen"

Cirkuslinjens två sista elever, Viktor Aspgård och Adrian Videla med en av lärarna; Anna-Carin Hedblom.

Den 27:e och sista klassen består av två elever, Adrian Videla från Söderhamn och Viktor Aspgård från Gävle. De har inspirerats av Michaelangelos tavla Adams skapelse och visar motivet genom att föra sina pekfingrar samman.

Adrian Videla är redan professionell magiker och har vunnit trolleri-SM, han vet vad som väntar när studentmössan kastats i luften. Viktor Aspgård vars specialitet är diabolo, ett timglasliknande jongleringsredskap, är inte lika säker.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska syssla med. Det är kul att skolan är över, men det är trist att cirkuslinjen läggs ner, säger han.

Anna-Carin Hedblom, som varit linjeansvarig i åtta år, och hennes lärarkollega Malin Pernesten har också dubbla känslor. De har själva varit elever, Malin gick åren 1993-95 och Anna-Carin 1995-98. Mellan 70 och 80 sökte då varje år när Vasaskolan hade riksintag. Runt sexton elever fick plats varje årskull.

De kommer att sakna gemenskapen som funnits i cirkusfamiljen som består av många gamla elever som ofta tittar in och varit gästlärare när de passerat Gävle. Det går att ana viss bitterhet i deras röster när de berättar om beslutet att lägga ner cirkuslinjen.

– Två år i rad missade förvaltningen att skicka ut antagningsbesked och när inträdesprovet togs bort stoppade Skolverket riksintaget. Det finns inget bristande underlag, det är snarare marknadsföringen som brustit, säger Malin Pedersen.

Hon är den som skriver under betygen eftersom hon fullföljt kravet på lärarlegitimation. Två veckor efter det att hon pluggat klart till lärare på högskolan kom nedläggningsbeskedet. Det sved onekligen. Utbildningen kändes bortkastad, tycker hon så här i efterhand.

Cirkuslinjen ingår i estetprogrammet och ger högskolebehörighet. Precis som övriga estetelever, musik, dans och teater, utgör inriktningen ungefär sju-åtta timmar i veckan.

Att bara ha två elever i undervisning har inte varit lätt. För att öka motivationen har de ibland fått låna in kompisar.

Cirkuslinjens två sista elever, Viktor Aspgård och Adrian Videla, flankerar en av lärarna; Anna-Carin Hedblom.

– Undan för undan har lokalerna tömts, det har känt som om skolan gått efter oss med sopborsten, säger Anna-Carina Hedblom.

Det var i september 2015 som politikerna i utbildningsnämnden fattade nedläggningsbeslutet. Deras motiv var det bristande elevunderlaget. Av de tio elever som då började ettan har alltså bara två fullföljt utbildningen.

Rektorer för högre cirkusutbildningar i London, Paris och Montreal skrev brev för att försöka påverka kommunen och även Sveriges andra cirkusgymnasium, det konkurrerande lärosätet i Botkyrka, protesterade.

– Att ta bort inträdesprovet var ett stort misstag, säger Anna-Carin Hedblom.

Den som kunde jonglera med nio bollar kom inte in, däremot sådana som var rätt ointresserade av cirkus men hade tillräckligt bra betyg. Samtidigt som cirkuslinjen läggs ner på Vasaskolan kan det paradoxalt konstateras att intresset för cirkus bland Gävles unga aldrig varit större. I dag bedriver kulturskolan undervisning med 183 elever fördelade på tolv grupper som varje år besöker runt 2 000 barn och visar upp sina cirkuskonster. Förra helgen restes cirkustältet i Boulognern och flera bejublade föreställningar hölls.

– Det är fantastiskt tråkigt att cirkuslinjen försvinner. Även om man mentalt redan har lämnat allt detta kommer det att kännas trist att inte komma hit och minnas allt roligt som varit, säger Anna-Carin Hedblom.

Alla avgångsklasser har gjort en avskedsmålning som fästs i estethusets innertak.

Läs mer: Cirkuslinjen läggs ned

Cirkusläraren om nedläggningshotet: "otroligt tragiskt"

Annons