Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska bli hälsoinspiratörer

/
  • Joakim Wiklund, Rickard Sundin, Elisabeth Hedlund och Kevin Blomé kan numera kalla sig högskolestudenter.

Kvintetten som ska bli hälsoinspiratörer är unik. För första gången kan elever med utvecklingsstörning läsa på högskolan.
– Det känns otroligt bra. Jag tror man växer av att vara här, säger Rickard Sundin från Uppsala.

Annons

Den treåriga utbildningen på Högskolan i Gävle är den första i sitt slag. Tidigare har elever som gått särgymnasium inte kunnat söka till högskolan, eftersom de saknat allmän behörighet.

Utbildningen till hälsoinspiratörer är ett undantag som drivs i projektform. De fem eleverna är handplockade från Svenskt Utvecklingscentrum för Handikappidrott i Bollnäs och kommer också att bo i Bollnäs under studierna. Samtliga har någon form av lindrig utvecklingsstörning.

– Det finns åtta platser, men några hade svårt att lösa studiefinansieringen, så det blev fem studenter, säger projektledare Tomas Boman.

Eleverna började i månadsskiftet med introduktionsveckor och i tisdags hade de sina första föreläsningar på högskolan. Två dagar i veckan ska de vara i Gävle, resten av studierna sker i Bollnäs. Under de tre åren ska de ha läst 120 högskolepoäng, vilket motsvarar två år på högskolans andra utbildningar.

Hittills har det mest handlat om information om högskolan och studierna. Mycket information.

– Det svåraste har nog varit att ta till sig det som är viktigt, säger Elin Lund Jonsson, som är resursperson åt eleverna.

Eftersom utbildningen är helt ny kommer både lärare och studenter att få pröva sig fram och Tomas Boman utesluter inte att nya undervisningsmetoder kan användas även i andra utbildningar på högskolan.

Vad hade ni gjort om ni inte hade gått den här utbildningen?

– Suttit hemma, eller sökt jobb, säger Elisabeth Hedlund.

– Tränat. Men man kan ju inte träna tolv timmar om dagen, säger Rickard Sundin.

Efter utbildningen kommer eleverna att kunna arbeta med hälsofrågor på gruppboenden, dagcenter och äldreboenden.

Mer läsning

Annons