Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skramlar för sitt hemland

/
  • Leila Hassan, Nimo Hassan, Halima Ali och Fatha Mohamed har i veckan fått gävleborna att engagera sig för svältkatastrofen på Afrikas horn.

När 21-åriga Halima Ali och hennes kompisar i Sätra såg svältkatastrofen i deras hemland Somalia kände de sig tvungna att ingripa. På bara två dagar har de samlat in 2000 kronor - genom att gå runt och knacka dörr.

Annons

Halima Ali och hennes kompisar Fatha Mohamed, Leila Hassan och Nimo Hassan bor i Sätra och är mellan 19 och 22 år gamla. Alla är dessutom från Somalia, och medlemmar i ungdomsgruppen Somali Youth League. Tillsammans har de i veckan fått Gävleborna att engagera sig för svältkatastrofen i Afrika.

I två dagar har tjejerna samlat in pengar till svältkatastrofen på Afrikas horn genom att gå runt och knacka dörr i Sätra och Andersberg. En gammal kartong har fått bli provisorisk sparbössa - och vilken summa som stoppas i den är upp till var och en som tjejerna kommer till.

– Vi såg bilder och insåg att någon måste agera, säger Nimo Hassan.

– Ja, det är vår skyldighet att visa vägen, säger Halima Ali.

Den första som tjejerna knackade på hos smällde igen dörren framför näsan på dem. Nästa gav dem en hundralapp.

– Reaktionerna har varit mestadels positiva. En del har till och med velat prata med oss om vad de sett på tv och om att allt känns så svårt, säger Halima Ali.

Pengarna kommer att skänkas till flyktinglägret Badaab, som ligger på gränsen mellan Somalia och Kenya.

– Det är dit alla flyr, säger Halima Ali.

Det är tjejernas kompis Yusuf Ibrahim som ska till Kenya och göra praktik, som får se till att pengarna kommer fram - och till rätt användning. Under gårdagen var han på plats för att se vad flyktinglägret behöver.

– Jag tänker mig kosttillskott, vitaminer, järntabletter, mediciner och kläder, säger Halima Ali.

Tjejerna har haft lättast att samla in pengar där det bor andra somalier. Därför tror tjejerna att de nästa gång ska prova att gå runt och knacka dörr på Nordost.

Ungdomsföreningen Somali Youth League i Gävle har i dag 23 medlemmar. Både tjejer och killar, varav 11 är aktiva. Föreningen har även en Facebooksida där deras kontonummer finns, så att vem som helst kan föra över pengar som sedan läggs till kassan tjejerna samlat ihop.

– Vi önskar att alla i Gävle kunde skänka en krona. Det skulle bli mycket pengar, men vi vet inte hur vi skulle bära oss åt för att få någonting sådant att fungera rent praktiskt, säger Halima Ali.

Mer läsning

Annons