Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar parken i egna händer

/
  • Lillsjöns trivselförening och Gävle kommun tänker teckna ett avtal om brukarsamverkan. Eva Malm har fått löfte om en sarg till en boulebana som tack för det ideella arbete de som bor där gör när de klipper gräs och rensar buskar i parken.
  • Lillsjön börjar växa igen och behöver grävas ur. Gunhild Söder med hunden Molly och Mona Gidåker är engagerade i Lillsjöns trivselförening och ska försöka samla in pengar till projektet.

När kommunen drar ner på parkskötseln finns det andra eldsjälar som tar vid. I Bomhus sköter privatpersoner om stora delar av parken kring Lillsjön.

– Vi vill ju att det ska se fint ut, säger Eva Malm.

Annons

Som GD berättade i måndags har kommunen inte avsatt tillräckligt mycket pengar för att hålla parker och grönytor i fullgott trim.

Men det finns Gävlebor som vägrar se på medan stadens fina grönytor gror igen.

Sedan några år tillbaka finns det möjligheter för privatpersoner och föreningar att teckna avtal med kommunen om brukarsamverkan.

Samverkan innebär i princip ett ideellt arbete, men ibland kan kommunen skjuta till bränslecheckar för att täcka bensinkostnaderna från gräsklippningen. Och om ett område hunnit bli för vildvuxet kan kommunen åka ut och göra en första grovklippning så att ingen ska behöva få sin privata gräsklippare förstörd.

– Vi har en budget på 150 000 kronor som ska täcka kostnader för engångsklipp, slyröjning och bränslecheckar, säger Jan-Olof Åsén, ansvarig för samverkansavtalen på Tekniska kontoret.

I Bomhus ligger den konstgjorda Lillsjön omgiven av ett vackert parkområde. Men Gävle kommun klipper bara en bit av gräsmattan, resten av ytorna sköter de som bor i området själva om.

Eva Malm har tagit med sig sin skottkärra och trädgårdsredskap för att rensa runt ett par buskar vid lekparken.

– Om ingen klippt därborta hade det varit en tistelåker, säger hon och pekar på andra sidan sjön.

Nu försöker hon väcka liv i den avsomnade Lillsjöns trivselförening och ska se till att det tecknas ett ordentligt avtal om brukarsamverkan. Hon har försökt att ställa lite motkrav på kommunen.

– Det värsta är ogräsplanen. Där vill vi att kommunen ska bestämma sig, säger hon och syftar på en grusplan där maskrosorna blivit alltmer dominerande.

– Om planen ska vara kvar måste kommunen rensa den, annars vill vi att de ska så gräs där. Men det är för dyrt så tydligen har de tänkt låta naturen ha sin gång, säger hon.

Själv orkar hon bara rensa en så stor yta som krävs för att man ska kunna spela boule där. Och nu har kommunen i varje fall lovat att bidra med virke till en sarg runt banan som tack för hjälpen med parkskötseln.

Till hösten finns planer på att gräva ur sjön, men först måste trivselföreningen samla in mer pengar. Förhoppningsvis vill grannarna bidra med en slant.

– Sjön måste ju skötas om, annars blir det bara en dypöl av alltihop. Korsnäs kommer att hjälpa till och kommunen är välvilligt inställd, men de kommer inte att skjuta till några pengar.

Mer läsning

Annons