Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar sjövägen till äventyren

/
  • Patricia Cooper och Christine Holroyd trivs på sin Malöbåt. Fyra månader om året är de ute och seglar.
  • Royal Harwich yacht clubs flagga är hissad på båten. De brittiska ­damerna är uppvuxna tillsammans och lärde sig segla i scouterna.
  • Årets seglats började på Orust och har tagit dem ända upp till Höga Kusten. Nu är de på väg söderut igen.

Långseglare har lagt till i hamnen i Huseliiharen.

Christine Holroyd och Patricia Cooper tillbringar fyra månader om året på sjön.

Annons

Vinden är frisk och vågorna stänker in över bryggan, men innanför Victrix of Harwichs kapell är det varmt och ombonat. Patricia Cooper och Christine Holroyd kom till Gävle i fredags från Höga Kusten, målet för årets seglats från Orust. På tisdag hoppas de att vädret ska tillåta dem att segla söderut, mot Öregrund och sedan vidare mot hemmahamnen Nötesund på Vindön.

De berättar entusiastiskt om Höga Kusten, landskapet med klapperstensfälten, geologin och tallskogen. Ön Trysunda med sin träkyrka var en höjdpunkt tycker Christine Holroyd.

Sedan de slutade jobba njuter de av att kunna vara ute länge med båten. I maj tar de bilen från hemmet mellan Cambridge och London till båten och i september bär det av hem till Storbritannien igen.

Seglingen beskriver de som frihet, oberoende, frid.

– Man möter många intressanta människor, säger Christine Holroyd.

– Båten är din värld när du är ute. Den är vårt hem, här har vi allt vi behöver, säger Patricia Cooper.

De växte upp tillsammans i Yorkshire, är avlägset släkt och lärde sig segla i scouterna. I 40-årsåldern började de segla igen, till att börja med från Englands östkust. Förutom i Europa har de seglat i Thailand, Australien, Nya Zealand och Västindien.

De är sedan länge ett väl sammansvetsat team på sjön och aktiva i seglingsföreningar som Cruising Association och Royal Harwich yacht club.

Seglatserna har gett dem en hel del upplevelser. Den värsta var nog när de en stormig natt seglade in i en fiskenätsboj och rodret trasslade in sig säger Christine Holroyd. Portugals sjöräddning fick komma till undsättning

De senaste åren har de seglat längs Östersjöns kuster och upp efter norska kusten. Nästa år blir det kanske Norge igen. Vid Lofoten har de haft en av sina seglingars bästa stunder, med midnattssolen och det vackra landskapet.

1978 köpte de sin första båt. Victrix är deras femte.

– Det här är vår sista, säger Patricia Cooper.

Även om det är svårt att tro är hon 74 år.

– Jag fyller 80 om några år och då tar vi nog båten till England, säger Christine Holroyd som fyller 78 snart.

Även om kroppen gör sig påmind är det inte fysiskt tufft att segla tack vare all modern teknik tycker Christine Holroyd.

– Det tyngsta är att bära hem varorna från affären.

Patricia Cooper berättar att de brukar väcka uppmärksamhet eftersom det är ovanligt att kvinnor seglar utan män med på båten.

– Vi har blivit kända som ”the british ladies”, skrattar hon och berättar att GD inte är den enda tidningen de är med i.

De har varit med i reportage flera gånger förut.

Mer läsning

Annons