Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tog för sig av skolmaten

/

Stämmer talesättet att skolmaten alltid har varit och kommer att förbli äcklig?

Över en lunch på Vasaskolan prövade ungdomsrådet och politiker skolmaten. Resultatet visade att de flesta uppskattade den varierade kosten.

Annons

Enligt Peter Vigg, ansvarig för matsalspersonalen, finns det alltid tre olika alternativ att välja mellan och därutöver ska det finnas en fil- och en flingdunk.

– Det beror på att vi vill göra det roligare att äta i skolan. Alla verkar nöjda med maten, säger han.

Jeanette Johnsson, 14 år och med i ungdomsrådet, tycker att det är bra att det finns olika alternativ. Om man är allergisk eller inte gillar en av maträtterna som erbjuds kan man alltid välja en annan. Hon säger att många struntar i att äta eftersom de inte tycker om maten. I stället tar de med sig kakor hemifrån eller handlar godis i en kiosk i närheten av skolan.

Inger KällgrenSawela, moderat politiker i kommunstyrelsen, säger att det finns ett allmänt missnöje med skolmaten bland eleverna. Många anser att maten inte är bra och ett vanligt exempel som föraktas är pulvrigt potatismos.

– Jag hör ofta från elever att skolmaten inte är bra. Samtidigt visar Sodexos rapporter motsatsen. Därför blev vi sugna på att göra ett eget försök och proväta maten, säger hon.

Trots den negativa attityd till skolmaten som Jeanette Johnsson säger finns hos hennes vänner tyckte hon att dagens lunch, pyttipanna, var jättegod.

Även Inger KällgrenSawela gillade lunchen och tyckte att det var roligt att se att många tog stora portioner och åt med god aptit. Hon tycker att skolans salladsbuffé är lika god som på en riktig restaurang.

På hennes tallrik låg räkor, tonfiskröra, pesto, tomat, sallad och gröna bönor.

Jörgen Edsvik, som sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna, tycker att det är viktigt att skolmatsalen erbjuder en fräsch sallad. Han tycker att maten håller hög nivå men att miljön i matsalen är dålig. Det är pratigt och bullrigt och vuxna skulle aldrig acceptera samma situation.

I samband med lunchen gjordes en enkätundersökning med målet att få fram en allmän bild av omdömet bland skolans elever. Resultatet av denna enkätundersökning förväntas komma i slutet av veckan.

Mer läsning

Annons