Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De trivs på Engesbergs solsida

/
  • Trots att campingsäsongen knappt har börjat är det mesta kring makarna Carlssons husvagn redan fixat.– Vi kallar den här raden för solsidan, säger Rita Carlsson som är nöjd med att de fick samma plats som i fjol. På bilden syns också Håkan Carlsson och barnbarnet Kevin Nordström.
  • – Årets första tyskar på väg till Nordkap har redan övernattat i Engesberg, berättar Hans Gröning, ordförande i Engesbergs vänner och campingråd.

Än är campinggästerna i Engesberg lätträknade. Men i går fick de som redan checkat in en försmak av sommaren.

– Det här är underbart, säger Håkan Carlsson som sitter i solen utanför sin husvagn.

Annons

Högsäsongen börjar en vecka in i juni och håller i sig till mitten av augusti. Då kommer pensionärerna med sina husvagnar, den något yngre generationen som kör husbil, tyskarna på väg till Nordkap för att se midnattssolen, norrmännen, holländarna, fransmännen...

– I fjol hade vi sammanlagt 10 000 gästnätter, knappt hälften är utländska gäster, säger Hans Gröning, ordförande i föreningen som driver Engesbergs camping och själv campinggäst eftersom han bor i Uppsala till vardags.

Håkan och Rita Carlsson ställde upp sin husvagn för några veckor sedan. Det mesta är redan fixat; förtältet är rest och på altanen är campingbordet med tillhörande parasoll och stolar på plats.

– Det blir andra året vi står här hela säsongen. Vi hade tingat samma plats som i fjol, säger Håkan.

– Vi kallar den här raden för solsidan, säger Rita och pekar på husvagnarna och husbilarna som står parkerade längs skogsranden.

De har varit flitiga husvagnsresenärer tidigare och sett hela Sverige från Skåne till Kiruna. Men när Håkan blev pensionär fick det vara nog med det kringflackande semesterlivet.

– Det är skönt att inte åka omkring. Det här är den perfekta avkopplingen, inga måsten, man solar, grillar och går på promenader i naturen, säger Håkan.

Mer läsning

Annons