Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tvingas flytta för att få rätt stöd i skolan

/
  • Träningen har gett resultat, men Philip behöver fortfarande stöd för att inte få problem med att läsa och skriva. Storasyster Olivia kommer att sakna kompisarna i Gävle.
  • Mariann Persson har anmält kommunen till Skolinspektionen.– Vad händer med de barn där föräldrarna inte orkar kämpa, undrar hon.

Enligt logopeden behöver Philip Persson hjälp flera gånger i veckan med språkträning. Men det har skolan inte kunnat ordna. Nu flyttar familjen från Gävle

Annons

Familjen Persson flyttade till Gävle från Göteborg för två år sedan på grund av arbete. Eftersom Philip har problem med sin språkutveckling har han träffat en talpedagog flera gånger i veckan under förskoletiden. I höstas började han i förskoleklass på Fridhemsskolan.

– Vi sade till rektorn under våren att vi vill ha ett möte inför hösten för att få till en så bra lösning som möjligt, säger Mariann Persson, mamma till Philip.

Ett möte ordnades i augusti. Resultatet blev att Philip har fått träffa en talpedagog fem gånger under hösten. Talpedagogen kommer till skolan var fjortonde dag, men när Philip varit sjuk så har han missat tillfället. Dessutom har föräldrarna tränat hemma med honom.

– Vi har inte sett någon handlingsplan. Den ska ju vi skriva under, säger Mariann Persson.

I ett utlåtande från en logoped på Gävle sjukhus framgår det att Philip har flera problem när det gäller språkutveckling och att han behöver extra stöd för att inte utveckla läs- och skrivsvårigheter i framtiden.

Stödet behövs tre till fyra gånger per vecka, något som Philips lärare också påpekat.

– Läraren har ställt upp otroligt bra, säger Mariann Persson.

Den 19 december, i måndags, hölls nytt möte på skolan där rektorn, klassföreståndaren och Philips föräldrar var med, utan resultat.

– Det kändes bara som ett sätt att förhala, säger Anders Persson.

Klassföreståndaren är utbildad specialpedagog och har sagt att om hon får en ersättare 30 minuter per dag kan hon träna med Philip, men det har skolan inte gått med på.

Nu har familjen bestämt sig för att flytta till Uppsala, där Philip redan till vårterminen ska få gå i en skola för barn med språkstörningar. Där får han egentid med läraren varje dag.

– Vi kan inte dra det här i långbänk längre. Det är Philip som blir drabbad, säger Anders Persson.

Efter måndagens möte anmälde föräldrarna Gävle kommun och Fridhemsskolan till Skolinspektionen, eftersom de anser att skolan inte givit tillräckligt med stöd.

– Han fixar skolan med rätt stöd. Om han fick det skulle det inte vara några problem, säger Mariann Persson.

Margareta Bergmark är biträdande rektor på Fridhemsskolan.

– Det är Elevhälsan som står för talpedagogerna. Vi kan bara larma om att det är för lite personal där och framföra önskemål om tätare kontakter. Han har fått så mycket hjälp han har kunnat få.

Hon anser också att skolan gjort allt man kunnat. Att låta Philips lärare undervisa honom extra går inte.

– Hon är anställd som förskollärare, inte som specialpedagog. Då måste jag anställa en förskollärare till.

Elevhälsans tillförordnade chef Irene Delbom Elfving vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att det inte finns några vakanser vad det gäller talpedagoger och att hon inte hört något från skolorna om att de skulle ha behov att utöka den ramen.

Mer läsning

Annons