Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De uppmuntras vända sig från samhället”

De högerextrema grupperna är skickliga på att erbjuda kamratskap åt människor som inte känner att de passar in i samhället. Men längtan efter bekräftelse och gemenskap leder ofta till våld och utsatthet.

Annons

Robert Örell är verksamhetschef för Exit Fryshuset i Stockholm som hjälper människor ta sig från vit makt-grupperna.

Han har själv bakgrund i vit makt-rörelsen, men lyckades lämna den och använder nu sina erfarenheter för att stötta andra som vill lämna högerextremismen bakom sig.

Han förklarar att det ofta är människor som känner sig utanför samhället som söker sig till och fångas upp av den högerextrema miljön.

– För att förstå varför människor dras till de här grupperna är det viktigt att titta på vad de erbjuder. Det är inte personerna som har lätt för skolan, är duktiga i idrott, har en partner och trygga familjeförhållanden som söker sig till den här miljön. Det är de som saknar de trygga sociala sammanhangen, säger Robert Örell.

De metoder som de högerextrema grupperna använder för att värva nya aktivister är egentligen desamma som andra politiska partier och organisationer. Det gäller att nå människor på det känslomässiga planet.

– Precis som SSU inte värvar medlemmar genom att be dem läsa Karl Marx så börjar de inte med att redogöra för nationalsocialismens teori. Det handlar snarare om att skapa känslomässiga relationer. Gemenskap, upplevelser och att ha kamrater som alltid ställer upp blir viktigt. Liksom med alla politiska grupper med utopiska idéer känner medlemmarna att de får vara med om något större, säger Robert Örell.

Robert Örell beskriver hur de högerextrema grupperna fungerar och vad som kan hända med dem som hamnar i dem.

– Det här är slutna och totalitära miljöer där alla måste tänka likadant. Det påminner mycket om hur kriminella gäng eller huliganer bygger sina gemenskaper, medlemmarna uppmuntras att vända sig bort från samhället. Det här är väldigt våldsbejakande grupper. Även om inte alla är våldsamma i vit makt-miljön radikaliseras de ofta och våld ses som vapen för att förändra samhället, säger han.

Mer läsning

Annons