Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha nytt elitidrottscenter

/

Gefle Dagblad var på plats och rapporterarade live från presskonferensen om planerna på ett elitidrottscenter på Sätraåsen.

Annons

Presskonferensen startar klockan 13.00. Arbetarbladet är på plats.

-Vi välkomnar idén med fotbollen här. Det blir en unik plats, det finns ingen plats i Sverige där arenor för så stora idrotter är samlade, säger Johan Lindberg, Gävle Travet.

- Den här idén fanns uppe redan för tjugo år sedan. Den här gången hoppas vi att det går i lås. Det skulle stärka GIF som varumärke, och också Gävles varumärke, säger Anders Wetterberg, Gefle IF friidrott.

- Det här är otroligt viktigt för staden. Vi är en stark konstellation som kan göra något väldigt bra för hela regionen, om det går i lås,säger Hans-Göran Karlsson, Brynäs IF.

- Det är viktigt att poängtera att den här arenan skulle vara för elitfotboll, säger Eva von Schéele-Frid, Gefle IF fotboll.

- Stora frågor kvarstår att lösa, som de ekonomiska. Men viljan finns, från oss alla här, säger Hans-Göran Karlsson, Brynäs IF.

- Vi från fotbollen har diskuterat detta. Här uppe har vi möjlighet att göra en skräddarsydd arena för elitfotbollen. Vid Strömvallen finns fler begränsningar. Här skulle det kunna bli helt utifrån elitfotbollens krav, säger Eva von Schéele-Frid, Gefle IF fotboll.

I september ska det finnas en plan för projeketet "Sätraåsen" och en projektgrupp ska bildas.

- Det här skulle kunna bli ett attraktivt område att verka i även för andra verksamheter, inte bara idrotten, säger Hans-Göran Karlsson, Brynäs IF.

Man har ännu inte tittat på kostnader. Planen för Strömvallen låg på cirka 500 miljoner kronor.

- Men det som kostar är driften och här har vi jättemycket att vinna i den här konstellationen. Vi har till exempel flera olika gym, nu skulle vi kunna ha ett gemensamt gym, säger Hans-Göran Karlsson, Brynäs IF.

- Framför allt driften är den stora fördelen med ett sådant här samarbete, säger Anders Wetterberg, Gefle IF friidrott.

- Det skulle ju kunna vara idrottsevenemang här året om. Det lockar konferensgäster, säger
säger Eva von Schéele-Frid, Gefle IF fotboll.

Skulle det vara svårare att hantera säkerheten?
- Nej, det tror jag inte, säger Eva von Schéele-frid, Gefle IF fotboll.

- Om allt är samlat på ett ställe kan det ju i stället underlätta säkerhetsarbetet, säger polisens representant på presskonferensen.

- Tänk till exempel om vi hade en bussfil med bara bussar upp hit till arenorna, , säger Johan Lindberg, Gävle Travet.

- Nu finns det ett nytt alternativ till Strömvallen att titta på. En arena ska stå i 40-50 år och då är det viktigt att det blir rätt, säger Eva von Schéele-frid, Gefle IF fotboll.

- Strömvallen är ju ett anrikt område och en förening som har funnits där jämt. Men vi måste titta på framtiden och hur vi skaffar de bästa förutsättningarna för våra ungdomar och för idrotten och framtiden, säger Eva von Schéele-Frid, Gefle IF fotboll.

Katrin Svensson

Mer läsning

Annons