Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill rädda sitt bibliotek

/

GÄVLE
Ett hundratal elever från friskolan Lyftet och Andersbergsskolan ställde igår upp för sitt bibliotek. Andersbergs centrum fylldes av deras röster när de skanderade "Vi vill ha bibblan kvar!"

Annons
Signalen till politikerna i kultur- och fritidsnämnden var tydlig - man går inte med på en stängning.
- Jag hoppas att det här ska ge effekt. Vi läser här varje dag. Men det är inte bara för skolans skull. Jag är själv född och uppvuxen här och det vore väldigt tråkigt om biblioteket försvann. Det gör centrum levande, tyckte läraren Jenny Bäckström från Lyftet.

Bråttom med protest
Hon var en av initiativtagarna till barnens protest. Eftersom det tas beslut i dag så var det bråttom att göra något. Eleverna var inte svåra att övertala.
Personalen vid biblioteket stod och njöt av elevernas stöd. De fick läsa hemmagjorda skyltar med budskap som "Ta något annat."
- Det är ett underbart stöd. Vi visste att de skulle komma. Men det är imponerande att de fick ihop så mycket folk på så kort tid, tyckte bibliotekarien Sara Hagström.
Hon och vikarien Anita Wadlund har fått ta emot mycket stöd från andersbergsborna den senaste tiden och flera fulltecknade namnlistor mot en nedläggning ligger framför dem.
- Jag tycker att politikerna har gjort en kupp som kom med det här förslaget så snabbt. Det är alldeles för lite tid för protester, sa Anita Wadlund. Hon ifrågasätter om det verkligen är en besparing om man ska bygga ut stadsbiblioteket för att få plats med böckerna från Andersberg.
När GD berättade att oppositionen troligen stoppar en nedläggning i dag räcker det inte för att lugna Anita Wadlund. Hon tror att oron kommer att bestå.
Flera deltagare i protesten var arga och starkt kritiska till nedläggningsförslaget. Det blir ingenting kvar här i centrum. Det blir bara en bunker, sa en av dem.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons