Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debers familj: Polisen gör inte nog

/
  • En vän till familjen kramar om Dia.
  • Lade Wally har satt upp lappar med bild och efterlysning på Deber på olika ställen i Gävle.
  • Deber Rashids syster Dia tröstas av Debers kompis Lade Wally.
– Jag är nog fortfarande chockad och vet inte om jag ska gråta eller inte. Jag ville vara här i dag. Samtidigt vill jag verkligen inte tänka på vad som kan ha hänt honom, säger Lade.

Deber Rashids syster Dia samlade i går anhöriga och vänner utanför polishuset i Gävle.

– Vi tycker inte att polisen gör tillräckligt. De verkar inte bry sig så mycket, säger Dia Rashid.

Efter en timmes väntan togs Dia och Debers föräldrar emot av polisen.

Annons

Ett 40-tal personer mötte upp utanför polishuset. Förutom anhöriga var det vänner eller de som bara ville visa sitt stöd. En var Lade Wally.

– Deber och jag har varit kompisar sedan femman. Vi har gått på hemspråk tillsammans och kommer från samma ort i Kurdistan, Slemani. Jag är nog fortfarande chockad och vet inte om jag ska gråta eller inte. Jag ville vara här i dag. Samtidigt vill jag verkligen inte tänka på vad som kan ha hänt honom, säger hon.

Lade har satt upp lappar med bild och efterlysning på Deber på olika ställen i Gävle.

Dia säger att tankarna om vad som kan ha hänt hennes storebror snurrar i huvudet hela tiden.

– Jag har funderat om han kanske har skämts för att han blivit för full och sen inte vågat komma hem. Men det är ändå konstigt att han inte hört av sig vid det här laget. Jag och Deber är nära och litar på varandra, säger hon.

Hon säger att familj och vänner letat efter Deber hela tiden sedan morgonen då han inte kom hem. Själv har hon suttit mycket vid datorn och hoppats på något livstecken på Facebook eller att någon som vet något skulle höra av sig eller uppdatera.

Dia är också den i familjen, förutom Deber, som pratar svenska obehindrat och därför har hon också ringt polisen för att försöka få veta vad som händer.

– De säger att de ska göra saker som de sen inte gör. I går sa de att de skulle söka med hundar och komma hem till oss för att hundarna skulle få lukta på något från Deber. Vi satt och väntade men de kom inte. De har också sagt att de skulle leta i vattnet, men det har de inte gjort.

Tillsammans med bland andra Lade gick Dia in till receptionen i polishuset och bad att få prata med någon som jobbar med ärendet. Hon fick beskedet att den ansvarige satt i Sandviken och jobbade och att hon kunde ringa 114 14.

– Jag vill inte säga så här, men jag har tänkt att det kanske kan bero på att vi är invandrare som de inte verkar tycka det är så viktigt att leta efter Deber. Jag vet inte..., säger hon efteråt.

En halvtimme senare fick familjen träffa två poliser. Genom Dia säger Debers mamma och pappa att de inte blivit så mycket klokare.

– Poliserna sa att de inte kunde säga vad de gör, men vi är ju ändå familjen, de närmaste, säger Dia.

Polisens presstalesman Mikael Hedström säger dock att polisen tar saken på största allvar.

– Jag har förståelse för att familjen inte tycker att det händer något, det skulle jag nog tycka själv om det var mitt barn som var borta. Jag lider med dem.

10-15 poliser jobbar med försvinnandet, säger han.

– Vi sätter in de resurser vi har. Men det är svårt att söka med hund på hårt underlag i centrala Gävle när vi fick anmälan först tolv timmar efter försvinnandet.

Han säger att familjen kan ha fått besked om att hundpatruller brukar sättas in och att det nog skulle draggas i vattnet när de i ett tidigt skede ringt växeln och någon i all välvilja velat lugna dem.

– Det kan bli fel ibland och familjen kan ha fått förhoppningar om saker som inte gått att genomföra.

Han säger att polisens hundförare dock kommer att få avgöra om det ändå inte går att söka kring Gavleån.

– Men det får de troligtvis avgöra i morgon.

Men i går fanns ännu inga spår efter Deber.

– Det finns heller inga indikationer på att han mått psykiskt dåligt eller ha anledning att hålla sig undan frivilligt. Vad som har hänt är höljt i dunkel.

De säger att de ska göra saker som de sen inte gör.

Dia Rashid

Mer läsning

Annons