Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deckare populärt i sommar

/
  • Viggo Sandberg, snart ett år, brukar komma till Stadsbiblioteket med sin mamma Sofie Berglund för att låna nya pekböcker.

Gävleborna verkar gilla tortyr, blod och mord. Åtminstone att läsa om det.

– Man sitter i solen under en klarblå himmel, äter jordgubbar och dricker en drink och läser samtidigt om styckmord. Man vill ha kontraster, säger bibliotekarien Heidi Heimerlöv.

Annons

Just nu är Gävleförfattarna Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquists kriminaltrilogi ”Kråkflickan”, ”Hungerelden” och ”Pythians anvisningar” bland de mest efterfrågade böckerna på Stadsbiblioteket. Detta enligt Heidi Heimerlöv som är bibliotekarie där.

– De är så himla bra. Bättre än Stieg Larssons böcker, tycker jag.

Bland de yngre läsarna är Martin Widmarks böcker om LasseMajas detektivbyrå populära. Så populära att alla för tillfället är utlånade och många barn står i kö för att få läsa dem.

Stadsbiblioteket brukar i snitt ha 2 000 besökare om dagen. Någon exakt siffra på hur många som kommer en regnig sommardag har inte Heidi Heimerlöv, men i måndags när det var dåligt väder hade det redan vid halv tre-tiden letat sig in 1 650 besökare genom dörrarna.

– Är det soligt åker väl många familjer till playan, men vi har nästan alltid sjukt många besökare. Det är jätteroligt, man springer i ett som en liten duracellkanin, skrattar Heidi Heimerlöv.

– Jag tror att folk tycker om deckare för att man vill ha en verklighetsflykt, säger Heidi Heimerlöv, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Gävle.

Mer läsning

Annons