Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dementa pensionärer fick inget kvällsfika

/
  • Nattfastan för elva pensionärer på Bergmästargården blev över  14 timmar när de inte fick kvällsfika.

Elva demenssjuka pensionärer på Bergmästargården fick inget kvällsfika. Middagen flyttades fram lite i stället. Sjuksköterskan upptäckte att pensionärerna tappade i vikt och en nyanställd slog larm.

Annons

Sjuksköterskan upptäckte att pensionärerna gick ner i vikt, en tappade fem kilo på tre månader. Hon kontaktade läkare och dietist och försökte komma tillrätta med detta.

Sedan upptäckte en nyanställd på avdelningen att pensionärerna inte fick något kvällsfika. Nattfastan blev därmed över 14 timmar, mer än tre timmar längre än den får vara.

I stället flyttade avdelningspersonalen fram middagen en halvtimme och gav en frukt till efterrätt, som ersättning för kvällsmackan.

– Men det har inte riktigt framkommit varför man gjort så här, säger Britt Aspgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Hon ser allvarligt på det som hänt, även om ingen tagit fysisk skada.

Victoria Hammarsten började som vikarierande verksamhetschef på Bergmästargården precis när det hade uppdagats. Hon vet inte heller varför personalen slutat med kvällsfikat. På mötet man hade efter att det upptäckts tog de upp de regler och förhållningssätt som förvaltningen ska arbeta efter. Hur lång nattfastan är nu har också mätts, både på avdelningen och i resten av huset.

– Efteråt ser det väldigt bra ut, säger hon.

Omvårdnadsförvaltningens dietist har pratat med personalen på avdelningen. På de andra våningarna har kvällsmålet serverats.

Tidigare var det ett problem med för lång nattfasta i allmänhet på äldreboendena, säger Britt Aspgren. Det ska inte gå längre än elva timmar mellan det sista man äter på kvällen och det första på morgonen. Omvårdnadsförvaltningen har därför haft en särskild satsning på maten.

Det finns en guide för både hur ofta pensionärerna ska erbjudas mat och hur man uppmuntrar till att äta. Tre huvudmål och tre mellanmål ska serveras och den som vill ska få ett extra mellanmål på morgonen och kvällen/natten.

Mer läsning

Annons