Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot abort i Gävle – jättelika bilder på blodiga foster körs runt på lastbil

En manifestation mot abort genomförs i Gävle på tisdag. Då kommer bilder på aborterade foster att visas på banderoller. Samtidigt kör en lastbil omkring med liknande bilder.

Annons

KRÖNIKA: Sofia Öhlander: Varför så människofientliga, MRO? Fri abort är en självklar rätt till integritet och värdighet

På tisdag eftermiddag nästa vecka har organisationen MRO, Människorätt för ofödda, en demonstration på Rådhustorget i Gävle.

Organisationen protesterar mot aborter.

– Vi har funnits sedan 2004 och gjort 100 liknande kampanjer runt om i landet, säger organisationens talesperson Nasrin Sjögren.

– Vi är politiskt och religiöst obundna. Ateister, kristna, muslimer är aktiva. Många engagerade är kristna. Men kristna brukar vara engagerade i människorättsfrågor. Så också här.

Bilden är från en demonstration som antiabortorganisationen MRO höll i Göteborg för några år sedan.

På banderoller visar de bilder på aborterade foster.

Samtidigt som demonstrationen pågår åker deras lastbil runt i Gävle med jättelika bilder på ofödda foster och texten "Abort dödar små människor"

"Tusentals gävlebor kommer denna dag se den otäcka verkligheten bakom ordet "abort"", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Ser man inte det här så förstår man inte vad det handlar om, säger Mats Elander, ordförande för MRO.

– Vi vill åskådliga göra vad en abort de facto gör, att man faktiskt dödar en människa, säger Nasrin Sjögren.

Brukar era aktioner få människor att tänka om och ändra åsikt?

– Definitivt. Vi har räddat flera barn från att dö via aborter, säger Nasrin Sjögren.

Men är det inte många som blir upprörda över bilderna?

– Ja, absolut. Men det här är inget nytt. Bilder har historiskt ofta använts som metod för att väcka frågor som har att göra med människovärdet. Till exempel mot apartheid i Sydafrika och mot slaveriet.

Anser ni att det finns något som berättigar en abort?

– Vi gör skillnad mellan att avbryta en graviditet och att göra en abort. Avbryta en graviditet kan man göra om till exempel moderns liv och hälsa är hotat av graviditeten eller födelseprocessen. Men aborter handlar inte om att rädda liv, utan bara eliminera liv.

Men om en kvinna blivit gravid till exempel vid en våldtäkt och vill göra abort?

– Jag har två delsvar. Om det skulle vara okej att göra abort vid en våldtäkt så är det fortfarande kvar 99 procent av alla aborter som sker. Sedan är det själva frågan och då är vår uppfattning att en abort gör ingenting bättre utan tvärtom ökar traumat. Jag har personligen varit med om båda delarna. Jag utsattes för en våldtäkt när jag var 15 år och när jag var 20 år gjorde jag en abort. Aborten mår jag fortfarande dåligt av, medan våldtäkten inte är något som plågar mig längre.

FAKTA: Aborter

– Fram till den 18:e graviditetsveckan har man rätt att göra abort utan att behöva berätta varför.

– Efter den 18:e graviditetsveckan måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort. Då måste det finnas särskilda skäl till aborten. Till exempel att man har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller att fostret har någon allvarlig skada eller missbildning. Ålder kan också vara ett särskilt skäl.

– Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp. Därför räknas vecka 22 som den sista veckan för abort.

Källa: Region Gävleborg

Annons