Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den kallaste och blötaste sommaren på 20 år

/

Regnskurar, duggregn, skyfall. Emellanåt bara gråkallt utan väta. Och vi fick ju dessutom en solig midsommarafton. Vem sa att junivädret inte varit varierat?

Enligt SMHI kan årets junimånad bli den kallaste, och kanske blötaste, på 20 år.

Men Zebastian Sjödin tog ändå ett dopp i havet i går. Efter att ramlat ur sin optimistjolle.

Annons

– Hittills i juni har det kommit 97,1 millimeter regn i Gävle. Det vanligaste är att det vid det här datumet i juni har kommit ungefär 36 millimeter. Så det är nästan tre gånger mer än vanligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Men sommar är det även om det är lätt att tvivla. Har det varit en dygnsmedeltemperatur över tio grader fem dagar i sträck – ja, då råder den varma årstiden, hur kall den än är. Och Sandra Andersson säger att det kommer att se ut så här ett tag.

– I morgon har regnet rört sig vidare ut över Östersjön, men följs av enstaka skurar och ganska mycket moln. Det kan bli lite sol, men det är i så fall främst längre in i landet. I bästa fall blir det uppemot 18 grader. Men mot fredag kväll väntas ett nytt regnområde komma in. Även nästa vecka ser ut att bli ganska ostadig. Tyvärr finns det inget kommande högtryck som går att se. Den riktiga sommarvärmen ser ut att vara längt borta, säger hon.

Men alla är inte odelat negativa. Handeln säljer mer av regnkläder och annat, som följer med av bara farten.

– O ja. Vi har sålt 30 procent mer regnkläder i år än förra året den här perioden. Det har regnat så länge. En dag använder man paraply, två dagar är lite bökigare men hanterbart – men efter tre dagar handlar man nya regnkläder, säger Philip Bergström, butikschef på Intersport i Gävle.

Men han poängterar att kallare, blötare väder generellt gör att handeln säljer mer.

– Vi har tagit in extra personal och går på maxstyrka just nu.

Även resebranschen gynnas av gråvädret. Enligt en undersökning som TNS-SIFO gjort på uppdrag av resebyråkedjan Resia har antalet bokade sista minuten-resor ökat med 30 procent jämfört med förra året. Det är de solsäkra resmålen som lockar mest.

På Engesbergs camping inväntar de trogna camparna ett något mer behagligt väder.

– Inte är det väl roligt inte. Men jag deppar inte ihop, badar gör jag ju ändå inte. Man får göra annat; sticka eller virka. Och jag slipper ju vattna blommorna i alla fall, säger Gunilla Pettersson, som sedan 15 år tillbaka brukar tillbringa hela sommaren på campingen.

Lite längre bort, vid Huseliiharen, har Gefle Segelsällskap sitt årliga seglarläger.

– Det är ju ganska blött och regnigt. Jag hade väl hoppats på mer sol, men det är kul att lära sig, säger Elin Pantefors, 17 år.

De är ett gäng tappra entusiaster som kryssar fram i regnblåsten mellan bojarna under uppsikt av ledare både på bryggan och i motorbåt. Plötsligt kantrar en av jollarna och en liten seglare fiskas snabbt upp i motorbåten. Zebastian Sjödin, tio år, fraktas i land för byte till torra kläder.

– Jag fastnade under båten, men jag blev inte rädd. Det här är kul, men lite svårt i början. Och kallt. Det här vädret var ju verkligen inte roligt, konstaterar en något besviken, men trots allt mest nöjd, sommarlovsfirare.

Zebastian Sjödin fick sig ett oväntat dopp i havet.

Mer läsning

Annons