Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är aldrig för sent

/
  • Att börja med travsport är inte bara något för yngre. 69-åriga Ilona Edman-Lundh satt i en sulky för första gången i livet på Gävletravet i går kväll, bakom 8-åriga hingsten N.N. Inkasso och med hästskötaren Emma Johansson som stöd.

Suttit på hästar har hon gjort förut, men aldrig bakom – inte förrän i går kväll på Gävletravet. För Ilona Edman-Lundh handlar det om en dröm som gått i uppfyllelse, tack vare en specialkurs för vuxna på travbanan.

Annons

I ett ridstall på Gävletravet står N.N. Inkasso och väntar. Den 8-åriga hingsten har gjort det här många gånger förut och känner väl till proceduren.

På varsin sida om hästen står skötaren Emma Johansson och Gävlebon Ilona Edman-Lundh, hästvan men nybörjare i gamet när det handlar om travsporten.

De borstar hästen, tittar på hovarna, letar efter svullnader och tar temperaturen, bara för att se att allt står rätt till inför turen ute på banan.

N.N. Inkasso ”jobbar” nämligen som travskolehäst och Ilona Edman-Lundh är här för att se, lära och prova på.

Hon och maken Eddie Lundh är delägare i en häst som deltar i den nationella tävlingsserien Rixallsvenskan och Ilona är en av dem som anmält sig till en introduktionskurs till sporten vid tre tillfällen.

På Gävletravet finns sedan flera år också en terminslång travskola för vuxna, från början en avknoppning av den mer traditionella ponnytravskolan för barn och unga.

– Jag fick reda på det här via en annons på internet. Ridhästar har jag hållit på med och sköta om hästar kan jag, men det här är helt nytt för mig och det är svårt att jämföra. Det är en skön känsla att sitta i sulkyn, mysigt på något sätt, säger Ilona Edman-Lundh, som fyller 70 år i sommar.

Emma Johansson, som jobbat med flera kända travkuskar innan hon flyttade till Gävle och började jobba på deltid som kursledare, ser ett ökat intresse hos vuxna.

– Vi har aktiviteter här hela veckan men mest är det förstås för barn. Vuxenkurserna har vi två gånger i veckan och det är jätteroligt att fler vill prova på, det är ett bra sätt att lära känna sporten och få smak på det, säger hon.

På kurserna blandas teori med praktik, hela tiden med hästens bästa i centrum.

– Att veta att hästen mår bra, det är det viktigaste, det är ju djur det handlar om. En del är väldigt duktiga när de kommer hit men många är också nybörjare och man måste lära sig att omsätta all kunskap i praktiken, säger Emma Johansson.

När Ilona Edman-Lundh ställt in tömmarna rätt bakom N.N. Inkasso och ekipaget ger sig ut på banan första gången filmas allt med videokamera av maken Eddie.

Det märks att det handlar om ett speciellt ögonblick, men Ilona är ändå tveksam till om det blir någon fortsättning på travkarriären.

– De har sagt att jag är mer än välkommen tillbaka men jag är ju inte den yngsta på kursen. Nu är jag mest tacksam över att jag fick chansen att testa det här, jag har ju drömt om det så länge, säger hon.

Mer läsning

Annons