Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är klart att vi också gör fel ibland”

Försäkringskassans områdeschef i Gävle, Eva Alner Liljedahl kommenterar nu gårdagens artikel om polioskadade och delvis förlamade Esam Hanafi, som inte får sjukersättning trots att flera läkare intygar att han saknar arbetsförmåga.

– Om man inte är uppdaterad på hur rättssystemet fungerar är det lätt att tänka och tro saker, säger hon.

Annons

Eva Alner Liljedahl säger först att Försäkringskassan aldrig skulle väga in uppgifter i sina bedömningar som grundar sig på civilrättsliga brottsmisstankar. Gefle Dagblad blandar ihop allmänna mål och brottmål och de domstolar som dömer respektive mål, påstår hon. Hon har fel.

Gefle Dagblad berättade i går att Esam Hanafi, som fått full sjukersättning mellan 1992 och 2009, fick den indragen sedan han misstänkts ha tjänat stora summor på att låta bli att bokföra miljonbelopp som passerade hans konto då han var mellanhand mellan två utländska företag. I Förvaltningsrättens dom från oktober 2011 står:

”Efter en tidningsartikel 2008, där det framkom att han var verksamt som egen företagare trots att han beviljats hel förtidspension, gjorde Försäkringskassan en utredning. Utredningen visade att han under ett antal år varit verksam som egen företagare och att arbetet resulterat i betydande inkomster. Med stöd av utredningen bedömdes hans arbets- och försörjningsförmåga väsentligt förbättrad, vilket fick till följd att sjukersättningen drogs in.”

Det som ”framkom” i tidningsartikeln, för övrigt i Gefle Dagblad, var dock enbart misstankar och beskrevs inte heller som annat. Dessutom visade sig inte brottsmisstankarna stämma helt. Esam Hanafi hade visserligen tjänat mindre summor i form av ränta, men huvudinkomsten hade hela tiden varit hans sjukersättning. Inkomsterna hade inte krävt någon arbetsförmåga, bara upplåtandet av hans bankkonto.

Eva Alner Liljedahl säger att hon inte kan kommentera det enskilda ärendet, men att ett beslut alltid går att ompröva.

– Vi tittar bara på om kraven för att få sjukersättning uppfylls. Läkaren måste beskriva hur funktionsnedsättningen och aktivitetsbegränsningen ser ut. Det i sin tur ligger till grund för vår bedömning. Vi behöver också jobba tillsammans med arbetsförmedlingen för att se om alla arbeten på hela arbetsmarknaden är uteslutna. Det är inte säkert att allt är uttömt, säger hon.

Trots att, som i Esam Hanafis fall, flera läkare intygar att någon helt saknar arbetsförmåga och bara kommer att bli sämre, säger hon att Försäkringskassans beslut att avslå sjukersättning ändå kan vara korrekt.

– Det handlar om vad som står i utlåtandena. Det är inte säkert att de svarar exakt på vad vi frågar efter. Men det du beskriver låter lite anmärkningsvärt.

Esam Hanafi har begärt att beslutet att neka honom sjukersättning ska omprövas.

– Även om jag inte kan kommentera det här så vill jag ändå säga att det är viktigt att man nyttjar sina demokratiska möjligheter till omprövning. Saker och ting kan ändras. Ytterligare uppgifter kan ha tillkommit. Det är klart att vi också gör fel ibland och får våra beslut ändrade, säger Eva Alner Liljedahl.

Mer läsning

Annons