Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är sjukt att jag får böter"

/
  • Cyklister har väjningsplikt, var polisens resonemang.
  • – Vi ser oss alltid för hur som helst, men det är klart att det ibland varit otäckt när man inte vet om bilarna ska stanna eller inte, säger Erik Danielsson, 12 år, och Tone Aldén, 13 år, från Gävle.
  • Sjukhuspersonalen berättade för 23-åriga Mikaela Berglund att hon hade skyddsänglar vid olyckan. Själv är hon tacksam över att skadorna bara blev lindriga, men arg på polisen som anser att hon brutit mot väjningsplikten.

Har du koll på väjningsplikten för cyklister? I förrgår blev en 23-årig Gävletjej påkörd och får nu betala böter, trots att hon såg sig för och cyklade sakta. Kommunen meddelar nu att man inte tänker sätta upp några fler skyltar för att göra väjningsplikten tydligare.

Annons

Det är onsdagsmorgon och 23-åriga Mikaela Berglund är på väg till Högskolan Gävle.

När hon kommer fram till övergångsstället vid korsningen där Drottninggatan möter Kaplansgatan kör hon sakta och lutar sig fram på cykeln för att se om det kommer några bilar.

Hon har ingen hjälm men upplever att hon kör försiktigt.

Längre in på gatan sitter en liten skylt högt upp på en stolpe, den påpekar att cyklister har väjningsplikt.

Snart sker det oförutsedda. En Volvo kommer från höger och kör rakt in i Mikaela Berglund som flyger upp på bilhuven, voltar i luften och slår hårt i trottoaren.

Hon landar på rygg och huvudet är bara några centimeter från den hårda trottoarkanten.

– Jag hinner inte bromsa eller cykla snabbare, utan tänker bara att det kommer att smälla. Sen får jag tillbaka medvetandet när jag ligger på trottoaren. Cykeln blev bara mos, berättar Mikaela Berglund.

Vid sjukhuset konstateras att hon fått en hjärnskakning och stukad handled, dessutom smärtar kroppen mycket.

Men strax innan hon ska in på röntgen ger en poliskonstapel henne böter på 1 000 kronor eftersom hon brutit mot väjningsplikten.

Cyklister har nämligen alltid väjningsplikt och trafiklagen är hård. Den tar inte hänsyn till uppsåt utan ser bara till vad som hänt.

I detta fall har polisen bedömt att bilisten inte gjort något fel, och att Mikaela Berglund körde försiktigt och såg sig för spelar ingen roll.

Det enda hon kan göra är att bestrida boten och då går ärendet upp i tingsrätten.

Gösta Nordqvist, trafikingenjör vid Gävle kommun, menar att det inte behövs några tydligare skyltar om väjningsplikt, och tycker inte att de skyltar som i dag sitter uppe är svåra att se.

– Det finns inget sätt att göra det tydligare, man ska veta som cyklist att man har väjningsplikt när man åker ut på vägen.

Under året kommer kommunen att sätta upp extra belysning vid övergångsstället.

– Vi har också haft tankar på att bygga ytterligare farthinder på platsen, säger han.

Samtidigt sitter Mikaela Berglund i sitt hem och lägger om bandaget på armen.

– Jag blir irriterad, det är helt sjukt att jag får böter när jag inte gjorde något fel, säger hon.

Den lilla gula skylten upplyser cyklister att de alltid har väjningsplikt. Men skylten sitter långt in på gågatan och högt upp på en stolpe och är svår att snabbt läsa av.

Mikaela Berglund fick en hjärnskakning, ont i kroppen, en stukad handled och sår efter kollisionen.

Mer läsning

Annons