Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ingen ny servering

/
  • Illustrationer: Brunnberg & Forshed Arkitektkotor
  • Tant Gröns sommarservering hade kanske sett sina bästa dagar – men var mycket populär bland Gävlebor och turister. Förra våren revs den och önskemålen om någon form av nytt sommarkafé har visat sig vara stora.
  • Den vinnande arkitektfirman Brunnberg & Forsberg ville förse Esplanaden med två långsmala paviljonger med klätterväxter, glasskiosk och toaletter. Men kommunen ratar förslaget.

Det blir ingen ny uteservering i Esplanaden där Tant Grön stod förut. Kommunen kastar det vinnande arkitektförslaget i papperskorgen. I stället kan det nu bli aktuellt med ett kafé i anslutning till Rådhuset.

Annons

Tant Gröns populära sommarservering i Esplanaden revs för nästan exakt ett år sedan. Byggnaden hade ett tillfälligt bygglov som gällt i drygt 20 år och som enligt kommunen nu inte längre gick att förlänga.

I stället var beskedet att en ny servering skulle byggas på samma plats. En arkitekttävling utlystes och ett vinnande förslag presenterades.

– Det var en fantastiskt inspirerande uppgift att ge förslag på nya paviljonger på en sådan vacker plats. Synd om det inte blir något av, säger Andreas Svensson på arkitektfirman Brunnberg & Forsberg som låg bakom vinnaridén.

I den centrumplan som kommunen just nu håller på att arbeta fram är förslaget nämligen att Esplanaden ska bevaras och utvecklas som park.

– Men vi ser gärna att det framöver blir ett kafé i Rådhuset med uteservering på Rådhustorget, säger Wiviann Ågren, landskapsarkitekt på kommunen.

Orsaken till att arkitektförslaget inte förverkligas är enligt henne att byggnaderna skulle vara svåra att placera där utan att träden tar skada.

– Ytorna i förslaget är heller inte tillräckligt stora för att kunna driva kafé. I så fall måste förslaget modifieras. Vid Rådhuset finns redan hårda ytor som går att använda. Därför vill vi avvakta Rådhusutredningen, säger hon.

Rådhusutredningen handlar, som namnet antyder, om vad som ska hända med Rådhuset när Institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, flyttar därifrån.

Forskarna ska flytta ut senast den 31 mars 2013. Om de vill ut tidigare har de nio månaders uppsägningstid.

– Därför har vi inte kommit så långt med utredningen än. Vi har ju lite tid på oss, säger Cecilia Öhlén, fastighetschef på Gavlefastigheter.

En mängd idéer har redan lagts fram – allt från saluhall till öppen förskola och hemvist för kommunpolitikerna.

Kafé eller restaurang är också en möjlighet, enligt Cecilia Öhlén.

– Vi vill gärna att rådhuset ska bli mer tillgängligt för allmänheten. Men kafé innebär också ett en rad myndighetskrav måste uppfyllas. Vi behöver bland annat titta närmare på angöring av varutransporter. I höst någon gång kanske vi har en lösning, säger hon.

Mer läsning

Annons