Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det byggs för få billiga lägenheter

/
  • Bärje Larsson företräder Hyresgästföreningen i hyresnämnden och tror att mörkertalet är stort.

Hyresgästföreningen tror att en allt tuffare bostadssituation för unga är förklaringen till den svarta andrahands­uthyrningen.

Annons

Börje Larsson företräder Hyresgästföreningen i hyresnämnden och han känner till problemet.

– Är det fem fall på en månad som går till nämnden har vi ett problem och mörkertalet är säkert mycket stort. Gavlegårdarna har mer än 15 000 lägenheter i Gävle och kan omöjligt veta i vilken omfattning det här sker, säger Börje Larsson.

Han menar att det inte byggs små lägenheter i den takt som det behövs. De som föddes under babyboomen på 90-talet har nu blivit stora och ska flytta hemifrån.

Små och billiga hyreslägenheter har inte byggts för alla de som vill lämna föräldrahemmet.

– På bara tre år har antalet lediga lägenheter minskat med två tredjedelar hos Gavlegårdarna. Förr fanns det ofta fler än 300 lediga lägenheter att söka, i dag finns det kanske 100. Det här är något som tidigare drabbat storstäderna, men även i Gävle börjar vi se en brist på hyreslägenheter.

Enligt Börje Larsson är problemet att det inte går att tjäna pengar på att bygga hyresrätter längre.

– Det har blivit så dyrt att bygga i Sverige att det inte går att få någon ekonomi i att bygga mindre och billiga lägenheter. Skulle man bygga nya ettor i centrala Gävle i dag så skulle hyran ligga på mer än 4 000 kronor för att kunna betala för investeringen man gjort och det är få unga som har råd att betala det.

Han tror att det framförallt är de unga som vare sig har ekonomi eller ködagar för att få förstahandskontrakt som nappar på att hyra svart i andra hand.

I storstäderna leder det till att de ofta får betala ockerhyror när de hyr svart.

– Vi ser tendensen även här, ungdomarna flyttar hemifrån allt senare och blir så kallade mambos. Det förekommer säkert ockerhyror även i Gävle, men förmodligen inte i någon större omfattning än. Det är svårt att ta ut mycket hyra av ungdomar här när arbetslösheten är så hög i den gruppen.

Samtidigt är omsättningen av förstahandskontrakt låg. De flesta i Gävle är hänvisade till samma bostadskö, nämligen Gavlegårdarnas.

De som fått mindre lägenheter håller i dem länge för det tar tid för dem innan deras ködagar räcker till något större.

När hyresgästerna bildar familj så väntar en betydligt saftigare hyra om de inte kan köpa hus eller bostadsrätt i stället.

– Jag själv bodde i en mindre lägenhet på Öster innan jag efter 20 år hade poäng nog för att kunna flytta till en större lägenhet på Hamiltongatan.

I dag är det inte många som kan betala för en fyra inne i stan, där ligger en månadshyra på 13 000 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons