Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det får inte bli ett andra övergrepp

/
  • Foto: Lasse HalvarssonÖppna kort. På barnkliniken finns en pojkdocka och en flickdocka som ska hjälpa lekterapeuten att förbereda barnet inför gynekologens undersökning. ?|Om man inte kör med öppna kort utan tvingar sig på barnet riskerar undersökningen att bli som ett andra övergrepp, säger Kerstin Björk, lekterapeut.

GÄVLEI arbetet med att utreda misstänkta sexövergrepp på barn utgör barnkliniken en liten men viktig pusselbit. Det kan vara mycket svårt för gynekologen och barndoktorn att se i underlivet och resten av kroppen om ett barn har blivit utsatt för övergrepp - det är sällan som läkarens utlåtande går att använda som bevismaterial.

Annons
Men om undersökningen är mindre viktig ur rättsapparatens synvinkel är den oerhört viktig för barnet och föräldrarna.
Det allra viktigaste är att barnet - och även föräldrarna - får höra att man är frisk och inte har några kroppsliga men för livet. Om barnet är skadat i underlivet ska läkaren tala om det, men även förklara att det kommer att läka.

Förberedelse
Vid alla sorters undersökningar eller behandlingar ska barn förberedas så att de förstår vad som är på gång. Ett effektivt sätt att förklara vad som kommer att hända är att använda sig av dockor.
- Det gäller att vara ärlig, tydlig och konkret, säger Kerstin Björk.
På länssjukhuset finns två lekterapeuter. Kerstin Björk, som just nu är tjänstledig, har i nio år arbetat med barn som blivit utsatta för sexövergrepp.
Det finns bland annat en pojkdocka och en flickdocka med verklighetstrogna underliv som Kerstin Björk har sytt upp för att kunna förbereda de här barnen. Pojkdockan har bara använts ett fåtal gånger.

En del söver ned
- Om man inte kör med öppna kort utan tvingar sig på barnet riskerar undersökningen att bli som ett andra övergrepp. Det finns sjukhus där de söver ner alla barn som ska göra en sådan här undersökning. Men då kan den bli ytterligare en hemlighet.
Inför undersökningen behöver även föräldrarna förberedas. Därför ringer lekterapeuten eller någon annan från sjukhuset hem till föräldern som informeras om vikten av att tala om för barnet varför de ska till sjukhuset.
För ett par år sedan skrev Kerstin Björk en C-uppsats som visade av hälften av alla föräldrar inte berättat för sina barn varför de skulle till sjukhuset inför en sådan här undersökning.
- Föräldern är under jättestor press och kan ha mycket kluvna känslor, säger Kerstin Björk. Övergreppsproblematiken kan göra det svårt att stödja barnet eftersom man själv känner rädsla och obehag.
Besöket hos doktorn blir en del av bearbetningen, att läka såren.
- Det finns även barn som har varit med om mycket svåra saker, men som ändå går med på undersökningen.
Efteråt frågar alltid lekterapeuten eller någon annan hur barnet tycker att undersökningen gick. Ett av fyra barn tycker att provtagningen sved lite och att det var jobbigt - undersökningen kan vara ganska lång och tuff med starka lampor där läkarna tittar noga.
- Föräldern är ofta djupt imponerad av barnet som ställer upp på en sådan här undersökning, och barnen brukar känna sig stolta över att ha klarat det.

Neutrala
Kerstin Björk och hennes kolleger deltar inte i polisens och åklagarens utredningsarbete. De försöker hålla sig neutrala. Polisen har träffat barnet innan läkarundersökningen görs.
- Barnets berättelse får inte vara färgat av undersökningen.
Det var för tio år sedan som barnkliniken började förbereda barn som skulle gå igenom den här sortens undersökning. Kerstin Björk tycker det är stor skillnad nu jämfört med förr.
- I dag kan barnen och föräldrarna heja på stan och komma fram och prata. Tidigare skämdes man.De flesta barn som kommer till barnkliniken för att förberedas är i förskoleåldern. Om barnet är mellan 13 och 16 år undersöks det på kvinnokliniken efter att först ha förberetts inför undersökningen på barnkliniken av en lekterapeut eller sjuksköterska.
Så här många barn har
undersökts genom åren:
1993 23 barn,
varav fyra pojkar
1994 13 barn,
varav tre pojkar
1995 15 barn,
varav sex pojkar
1996 16 barn,
varav tre pojkar
1997 åtta barn,
varav tre pojkar
1998 nio barn
1999 två barn
2000 fem barn
2001 tolv barn
2002 hittills elva barn

Mer läsning

Annons