Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ett liv efter bröstcancern

/
  • Sedan de möttes första gången på en rekreationsresa till Kanarieöarna för kvinnor från hela landet som överlevt bröstcancer har de träffats minst två gånger om året. I går kväll trivdes Marika Tuomisto Styhr, Birgitta Thomasson, Ingela Palmqvist, Annika Widebeck, Kerstin Johansson och Margareta Magnehed tillsammans hemma hos Ingela i Gävle.

För sex år sedan träffades de på en rekreationsresa för kvinnor från hela landet som överlevt bröstcancer.
Sedan dess har de träffats regelbundet. I helgen är de hemma hos Ingela Palmqvist i Gävle.

Annons

– För någon som precis blivit sjuk i cancer kanske det kan vara bra att läsa om att det faktiskt finns ett liv efter operationen, säger Ingela.

2006 träffades 20 bröstcancerpatienter på Lanzarote på Kanarieöarna. 19 är kvar i livet och håller kontakten.

– Det betyder väldigt mycket. Till viss del har det varit terapi. Vi bestämde att vi skulle kalla oss The Survivors och försöka träffas två gånger om året i någons hemstad, säger Ingela.

Den här helgen kunde bara sex av dem komma loss.

– Vi har tidigare varit mellan elva och 16 vid träffarna, säger Ingela.

Helgen börjar med god mat och dryck, mycket prat och skratt hemma hos Ingela. I dag blir det utflykt till älgparken i Ockelbo och sedan restaurangbesök på kvällen.

– Att träffas så här betyder jättemycket. Man får en kick, verkligen, säger Kerstin Johansson från Orrefors.

– Vi pratar inte alls så mycket sjukdom, men det finns där i bakgrunden. Man vet att alla gått igenom samma sak och hur det är, säger Annika Widebeck från Nacka.

I dag är alla friskförklarade.

– För varje år som går blir man mer och mer trygg, även om man kanske aldrig helt får tillbaka den där tryggheten som man hade före sjukdomen, säger Birgitta Thomasson från Kungälv.

Marika Tuomisto Styhr från Gustafs i Dalarna säger att även om man har nära vänner och familj att luta sig mot så kan de aldrig förstå helt vad det innebär att drabbas av cancer.

– Jag grät hela tiden i början. Jag var som en liten unge och orkade ingenting. Sen har jag gått vidare, men det är de här tjejerna jag har delat det med, säger Annika.

Var de träffas nästa gång bestämmer de under helgen, då de alla bor på vandrarhem ihop, även Ingela.

– När vi träffades på Lanzarote bodde vi också nära inpå varandra. Det finns en väldigt stark samhörighet, säger Margareta Magnehed från Stockholm.

Ingela säger att hon önskar att hon hade kunnat få de erfarenheter och de insikter hon har i dag utan sjukdomen.

– Sjukdomen hade jag gärna varit utan, den önskar jag ingen, men den har ändå fört med sig mycket positivt. Man blir bättre på att unna sig saker och framförallt att inte skjuta upp saker. Man inser vad som betyder något och vad som är mindre viktigt.

Mer läsning

Annons