Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns fortfarande lediga gymnasieplatser

/

Den som inte är behörig till gymnasiet får vänta på besked om vilket introduktionsprogram som passar bäst.

– Matchningen får vi göra i höst, säger Birgitta Pettersson, förvaltningschef för Utbildning och Arbete.

Annons

I går fick alla som sökt till gymnasiet i höst besked om vilket program de kommit in på.

För de elever som inte är behöriga till något av de nationella programmen kommer det slutgiltiga beskedet att dröja till i höst. De kommer att gå på något av de fem introduktionsprogram som placerats på Polhemsskolan, men exakt vilket avgörs efter samtal med eleverna.

– Vi kommer att behöva göra det parallellt med att terminen startar. Eleverna ska ju ha sina skoldagar, säger Birgitta Pettersson.

Introduktionsprogrammen ersätter det individuella programmet. Två av de fem inriktningarna har eleverna kunnat söka till, preparand och programinriktat individuellt val, Priv.

Preparandutbildningen ska pågå högst ett år och är till för de elever som är studiemotiverade och snabbt vill bli behöriga. Priv riktar sig till elever som saknar behörighet i något enstaka ämne och som vill gå ett yrkesprogram.

Om det finns plats på det yrkesprogram som eleven vill gå kan han eller hon börja där och läsa upp den saknade behörigheten parallellt.

Yrkesintroduktion, språkintroduktion och individuellt alternativ handlar om stöd och hjälp för elever med särskilda behov eller som nyss kommit till Sverige. Dit har eleverna bara kunnat göra intresseanmälningar och det är inte säkert att alla valt rätt.

– Det har varit svårt för studievägledarna att leda eleverna till rätt program. Det har inte funnits någon verksamhet att visa upp, säger Birgitta Pettersson.

De här eleverna konkurrerar inte heller om platser på de nationella programmen.

Hon konstaterar också att nästa läsår blir ett prövoår för de nya programmen, men att det handlar om att göra det så bra som möjligt för eleverna.

De listor med namn som GD publicerar innehåller bara namnen på de som antagits till något av de 18 nationella programmen eftersom fördelningen på de olika introduktionsprogrammen inte är klar.

Eleverna har knappt en månad på sig att tacka ja eller att välja om för att kunna komma med i reservantagningen i augusti. Ungefär tio procent av eleverna brukar göra ett omval.

Det finns 265 lediga platser på gymnasieskolorna, Realgymnasiet undantaget. Där är de 93 platserna fyllda. 48 elever har kommit in på hantverksprogrammet med inriktning stylist. Industritekniska programmet på Polhemsskolan och el- och energiprogrammet på John Bauergymnasiet är de två program som har flest lediga platser, 20 respektive 23.

Mer läsning

Annons