Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gick som en dans

/
  • Parken var fylld till brädden av dans. Det bjöds på discodans, streetdans, barndans och jazzdans och utövarna var mellan fyra och 40 år gamla.
  • Det gäller att vara ordentligt uppvärmd i musklerna när man uppträder. Ida Lehnbom och Linnea Sundling värmer noggrant upp innan de ska in på scen.
  • – Det är roligt att dansa, hoppa och snurra, säger Ester Ridal (till vänster). Hon och kompisen Ida Brännström förberedde sig för att gå upp på scenen.
  • Gruppen Victorious har tränat ihop i två år och ska snart ner till Göteborg och tävla i disco-SM.– Vi har tävlat i två år och vunnit nästan allt, berättar de stolt.

Parken fylldes i går till brädden av dansglada människor. Dansskolan Uddans & Co Dansstudio hade avslutning och dansare i åldrarna mellan fyra och 40 år visade upp vad de hade lärt sig under terminen.

Annons

Mitt i ett myller av glitter, rosa tyll, och hjulande barn uppträdde dansgrupperna efter varandra på Parken. Runt om scenen trängdes föräldrar och släkt för att få en glimt av dansarna.

Närmare 70 grupper uppträdde under helgen. En av dem var gruppen Victorious. Tjejerna som är mellan tio och elva år gamla har dansat ihop länge och det märks att de är ett rutinerat gäng när de tränar igenom sin koreografi innan de ska in på scenen. I perfekt synkade kickar och piruetter far de runt i neonrosa dräkter och rosafluffiga benvärmare.

Victorious har precis avancerat till den högsta tävlingsklassen och snart åker gruppen till SM i Göteborg och gör upp om discoguldet där.

– Vi har tävlat i två år och vunnit nästan allt, berättar de stolt.

Två andra discodansare som också ska tävla i SM är Ida Lehnbom och Linnea Sundling, 16 år gamla. De älskar att träna discodans och tränar till och med hemma för att bli bättre.

– Dansen, musiken, träningen, smink, glitter och alla kompisar, det här det bästa som finns, säger Linnea.

Agneta Udd, som har dansskolan Uddans, vet hur viktigt det är med terminsavslutningarna. Ung eller gammal, alla blir lika nervösa när de ska upp på scenen. Sedan 1996 har hon anordnat avslutningarna.

– Det är sådan lyx för mig att sitta bredvid och se denna dansglädje och blandningen av stilar och åldrar, säger hon.

Hennes dansskola har odlat många talanger genom åren. Framförallt discodans är populärt bland eleverna och i juli åker ett par från danskolan ner till Köpenhamn för att tävla i disco-EM, för första gången.

Ester Ridal och hennes kompis Ida Brännström, båda sju år gamla, står beredda att visa upp sin koreografi ”Karamelldansen”. Varje söndag hela vårterminen har de tränat på dansen.

– Det är roligt att dansa, hoppa och snurra, säger Ester.

– Och vara med kompisar, fyller Ida i.

Mer läsning

Annons