Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är ingen lyxresa, vi ska jobba”

En politiker och fyra tjänstemän från Gävle reser till fastighetsmässan Mipim i Cannes på franska Rivieran i nästa vecka.

– Det är ingen lyxresa. Vi ska jobba, säger kommunalrådet Per Johansson, S, en av resenärerna.

Annons

Mipim är världens största fastighetsmässa med över 20 000 besökare varje år. Gävle deltog för första gången förra året.

I år åker, förutom Per Johansson, kommundirektören Göran Arnell och mark- och exploateringschefen Lennart Emretsson från kommunen, samt Cathrine Holgersson, VD för Gavlegårdarna, och Per-Arne Vahlund, VD för Gavlefastigheter, till Cannes.

Syftet är att marknadsföra Gävle, säger Per Johansson:

– Vi ska träffa fastighetsägare och företagare och locka dem att investera i Gävle. Gävle vill växa och då är det viktigt att vi marknadsför oss som en del av Mälarregionen, säger han.

Gävle kommun kommer att finnas med i Stockholm Business Alliances monter och särskilt lyfta fram Gävle hamn och Gävle Strand på mässan.

Från Stockholm Business Alliance, som är ett samarbete mellan 50 kommuner i Stockholmsområdet, reser totalt 136 politiker och tjänstemän. ”Rusning till mässa. Skattepengar i rullning på Mipim i Cannes” skrev Dagens Industri i går, och Aftonbladet satte rubriken ”Toppolitiker och tjänstemän på lyxresa för skattepengar”.

Enligt Dagens Industri kostar resan 25 000 kronor per deltagare, men det stämmer inte, säger Gabriel Larsson på Marknadsplats Gävle, som ordnat de praktiska delarna av resan för Gävleborna.

– Resan kostar 9 933:33 kronor per person. Kommunen betalar för tre personer, Gavlefastigheter för en person och Gavlegårdarna för en person. Billigare kan det inte bli, säger Gabriel Larsson, som själv åker med till Cannes. Hans resa bekostas av Marknadsplats Gävle, som är ett samverkansprojekt mellan kommunen och lokala fastighetsägare.

I det uppgivna priset ingår flyg, transfer, rum på hotell La Bocca utanför Cannes samt inträdet, som kostar 4 145 kronor per person. Inträdet till mässan är rabatterat tack vare samarbetet med Stockholm Business Alliance och är normalt på 1 495 euro.

Per Johansson, S, tycker inte att det är svårt att försvara att han reser till Cannes för skattepengar:

– Om vi satt hemma och inte gjorde någonting skulle folk ha rätt att vara kritiska. Det här är ett bra sätt att marknadsföra Gävle, särskilt eftersom vi gör det tillsammans med Stockholm Business Alliance, säger han.

Mer läsning

Annons