Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det känns som ett hån”

2 000 kronor i månaden under den kritiska tiden, det ska kvinnan som fick sitt bröst felaktigt bortopererat få.

– Det känns som ett hån, säger hon.

Annons

För tre veckor sedan berättade GD om den första av två kvinnor som fått sitt bröst felaktigt bortopererat på Gävle sjukhus.

För exakt ett år sedan upptäckte hon en knöl i sitt ena bröst. En kirurg på Hudiksvalls sjukhus trodde inte att det var cancer. Kvinnan kom i kontakt med Gävle sjukhus där tre patologer menade att kvinnan visst hade cancer.

Efter operationen upptäcktes patologernas slarv.

– De hade använt räfflade pincetter och dessa pincetter är svåra att göra rent. Det gjorde att jag fick någon annans cancerbesked, berättar nu kvinnan för GD.

En specialistpatolog i Falun undersökte provet efter operationen och gav ett tydligt besked, det var inte cancer. Patologerna på Gävle sjukhus hade använt smutsiga verktyg.

Tidigare i år gjordes en Lex Maria anmälan och den drabbade kvinnan kommer att få ersättning från Landstingets försäkringsbolag för sina skador.

– Jag kommer att få 2 000 kronor i månaden för den kritiska tiden, alltså den tiden jag varit utsatt för sveda och värk. Det är ett hån, det finns inget som står i proportion till det jag blivit utsatt för. Mitt liv är förändrat för all framtid.

2 000 kronor är den ersättning som de flesta felbehandlade patienter får.

– Man kan däremot få mer i ersättning om man får fula ärr efter operationen, berättar Ulla Lindén, jurist och specialist på ämnet.

Kvinnan i femtioårsåldern kommer förmodligen att få mindre i ersättning än den trettioåriga kvinna som drabbades efter henne. Enligt Ulla Lindén bedömer man att kvinnor lider mer av fula ärr ju yngre de är.

– Jag vill att sjukhuset ska åtgärda bristerna som gjorde att mitt prov misstolkades, inga fler får drabbas. Men mitt förtroende är redan förstört, jag kommer aldrig mer vilja ha någonting med patologenheten på Gävle sjukhus att göra, säger den drabbade kvinnan till GD.

De räfflade pincetterna som har använts av patologerna ska nu vara borttagna.

Mer läsning

Annons